Hlavní obsah

Rusko by mohlo zaútočit na Ukrajinu ve středu, napsal americký server

Americký server Politico upřesnil dřívější vyjádření bezpečnostního poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jakea Sullivana, že k napadení Ukrajiny Ruskem by mohlo dojít v nadcházejících dnech. Podle Politica by se tak mohlo stát už ve středu 16. února.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Cvičení ukrajinské armády

Článek

Sullivan bez dalších podrobností uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin by mohl nařídit invazi ještě před koncem olympijských her v Pekingu, tedy před 20. únorem. Server Politico s odvoláním na tři zdroje z Washingtonu, Londýna a Ukrajiny datum napadení upřesnil na 16. února.

Američané i Rusové z Ukrajiny stahují diplomaty

Evropa

Také Wall Street Journal uvedl, že USA sdělily spojencům, že k útoku by mohlo dojít ve středu. Informaci o středě zveřejnil s odkazem na své zdroje i německý Spiegel, podle něj však „je možné, že USA záměrně vypouštějí informace, aby ruské útočné plány torpédovaly“.

V souvislosti s obavami z invaze Washington vyzval všechny americké občany, aby opustili Ukrajinu, a v sobotu přistoupil k evakuaci diplomatických pracovníků z Kyjeva. K opuštění Ukrajiny vyzvalo své občany už celkem 16 zemí.

Rusko může zaútočit na Ukrajinu kdykoli v příštích dnech, zřejmě letecky, zní z Bílého domu

Amerika

Zaměstnance svých konzulátů přesunuje i Rusko, to však podle agentury Interfax argumentuje obavou z provokací ze strany Kyjeva či třetích zemí.

V Bělorusku jsou desítky tisíc ruských vojáků. Začal nácvik obrany před útokem zvenčí

Evropa

Obavy z invaze vyvolává hromadění ruských vojáků u hranic s Ukrajinou či námořní manévry Ruska a Běloruska v Černém moři. Rusko záměr Ukrajinu napadnout odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám