Hlavní obsah

Rusko bojuje s inflací a zkracováním délky života, přiznal Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko čelí inflaci, která může dosáhnout osmi procent, uvedl ruský prezident Vladimír Putin ve středu na výroční tiskové konferenci. Přiznal také, že země zaostává v očkování a zkracuje se průměrná délka života v zemi.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin odpovídá na dotazy novinářů.

Článek

„Bohužel tak jako v dalších evropských zemích je (u nás) nízká úroveň očkování,“ řekl Putin a dodal, že je tomu tak i „v zemích i s rozvinutým zdravotnickým systémem, jako je Německo“. Připomněl, že nízká úroveň očkování je i ve Francii.

Za Sovětského svazu by se nikdo neptal a šup šup šup by se očkovalo

„U nás činí kolektivní imunita (počet očkovaných) 59,4 procenta, ale to je nedostatečné, potřebujeme kolektivní imunitu na 80 procentech,“ řekl prezident a dodal, že toho by se mohlo dosáhnout v prvním nebo druhém čtvrtletí příštího roku. „A v některých zemích už říkají, že je ke kolektivní imunitě potřeba proočkovanost 90 až 95 procent.“

Putin se současně postavil proti povinnému očkování a jeho odmítání by se nemělo trestat na rozdíl od padělání potvrzení očkování. Zmínil, že za Sovětského svazu by se nikdo neptal a šup šup šup by se očkovalo. Podle něj by bylo kontraproduktivní lidi trestat za odmítání vakcinace.

NATO kvůli dění kolem Ukrajiny zvýšilo připravenost sil rychlé reakce

Svět

Putin reagoval i na nepříjemný dotaz, jak je to s úmrtností na covid. Za poslední den přibylo přes 1000 obětí. Údaje štábu pro boj s koronavirem se navíc liší od vyššího počtu obětí v údajích ruského statistického úřadu. „Co se týče smrtnosti covidu, je těžké to vypočítat. Ale není to kvůli tomu, že by se někdo snažil něco skrývat. Usiluji o to, aby naše zdravotnictví bylo maximálně otevřené.”

Kvůli pandemii byl počet novinářů na konferenci omezen na 507 a akci provázely přísná epidemiologická opatření, Putin seděl daleko od žurnalistů.

Za velký problém považuje zkracování délky života. Uvedl, že jedním z největších problémů je vývoj demografie, pokles porodnosti, což se negativně projevuje na ekonomice. Podle něj Rusko čelí největší výzvě od roku 1945.

Rusko bojuje s inflací, může být osmiprocentní

Putin v úvodu vyzdvihl pružnost ruské ekonomiky a její schopnost reagovat na šoky, současně zmínil inflaci, které čelí i vyspělé světové ekonomiky a s níž dobře bojuje národní banka, která zvyšuje úrokové sazby. Přesto by mohla inflace letos dosáhnout osmi procent, i když centrální banka si za cíl dala udržet ji na čtyřech procentech.

Hájil postup centrální banky, která zvýšila základní úrokovou sazbu: “Vím o nespokojenosti se zvýšením sazeb, ale pokud to neuděláme, může být situace jako v Turecku,” řekl Putin v připomínce na tamní 20procentní inflaci. Podle něj Rusko zvolilo v této oblasti „zlatou střední cestu“. Dodal, že centrální banka dělá nezávislou politiku a on do ní nezasahuje: „Hodnotím ji kladně.“

Putin jednal telefonicky se Scholzem a Macronem, řešili i Ukrajinu

Zahraniční

Putin současně zmínil, že růst HDP by letos měl činit 4,5 procenta a růst reálných mezd 3,3 procenta. „Dali jsme si za cíl vrátit (nezaměstnanost) na předpandemickou úroveň, a ona je nižší. Před pandemií činila 4,6 až 4,7 procenta, nyní je to 4,3 procenta, ale do konce roku možná poroste na 4,4 procenta. A to je dobrý ukazatel ekonomiky, i když vznikají potíže na trhu práce.“

Růstu nezaměstnanosti ovšem bránila opatření přijetá na udržení zaměstnanosti a podporu ekonomiky za pandemie. I tak ale valutové rezervy dosáhly 625,5 miliardy dolarů. To zřejmě souvisí s růstem cen komodit, na jejichž exportu země stojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám