Hlavní obsah

NATO kvůli dění kolem Ukrajiny zvýšilo připravenost sil rychlé reakce

– Brusel

Severoatlantická aliance v reakci na soustřeďování ruských vojáků u ukrajinských hranic zvýšila připravenost příslušníků svých sil rychlé reakce (NRF). Napsal to deník Die Welt s odvoláním na sdělení nejmenovaného vysoce postaveného diplomata NATO.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Zvýšení připravenosti znamená, že například takzvané síly velmi rychlé pohotovosti (VJTF), které jsou součástí NRF a jsou známy také jako takzvané hrotové oddíly, musejí být připraveny k nasazení v krizové oblasti do pěti dní, a nikoli do sedmi, jak tomu bylo doposud. Do této doby musí být vojáci a jejich technika připraveni k přepravě letadly a vrtulníky. Nejde o příjezd do krizové oblasti, podotkl Die Welt.

Jednání USA a Ruska o bezpečnosti a návrzích Moskvy bude v lednu, řekl Lavrov

Evropa

Silám VJTF, které čítají asi 6400 vojáků, velí v současnosti Turecko. Do zvýšené pohotovosti byly uvedeny i další jednotky NRF, například ty, které zajišťují logistiku. NRF tvoří dohromady asi 40 tisíc vojáků.

Rusko soustředilo poblíž hranic s Ukrajinou desítky tisíc vojáků. Kyjev obviňuje Moskvu z přípravy vpádu na Ukrajinu. Také USA své evropské spojence upozornily na možnost ruské ozbrojené operace na Ukrajině na počátku příštího roku.

Putin jednal telefonicky se Scholzem a Macronem, řešili i Ukrajinu

Zahraniční

Moskva tento scénář popírá, současně požaduje záruky, že Ukrajina nebude přijata do NATO ani v ní nebudou rozmístěny útočné zbraně. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg minulý týden Kyjev ujistil, že NATO nepřistoupí na žádné kompromisy ohledně práva Ukrajiny zvolit si vlastní cestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám