Hlavní obsah

Ruské špiony prozradila příliš sexy společnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Neobyčejný příběh dvojité operační hry ukrajinské a ruské výzvědné služby popsal novinář investigativního serveru Bellingcat Christo Grozev. Zpravodajec ruské FSB byl prozrazen v komunikaci s ukrajinskou stranou příliš krásnou „přítelkyní“ jednoho z ruských pilotů.

Foto: Twitter @christogrozev

Článek

Grozev na Twitteru příběh popsal jako jednu z nejbláznivějších zpravodajských operací.

„Při natáčení dokumentu jsem se připletl do příběhu bláznivějšího než fikce. Příběhu o trojitém agentovi, padělaných pasech a falešné přítelkyni,“ uvedl.

Moskva celý příběh prezentovala jako své vítězství. Všechno měla odstartovat snaha Ukrajinců zlákat do svých řad ruské piloty.

Těm byla údajně přislíbena odměna ve výši dvou milionů dolarů (zhruba 48 milionů korun) a podle ruské FSB také občanství v některé ze zemí Evropské unie.

MI6: Z Evropy už byla vyhoštěna půlka ruských špionů

Válka na Ukrajině

Podle ruských aparátčíků, kteří tvrdí, že jeden takový rozhovor mezi Ukrajinci a ruským pilotem zachytili, byla letci přislíbena předčasná platba ve výši 4000 dolarů (zhruba 96 tisíc korun), pokud s jedním z letadel Su-24, Su-34 nebo Tu-22M přistane na Ukrajině.

Peníze měla v ruské Kazani předat pilotovi jedna kurýrka, ale byla zadržena, uvedla dále Moskva. Ale opak byl ve skutečnosti pravdou.

„Co Kreml nazývá úspěšnou operací, je ale ve skutečnosti jinak. FSB totiž neúmyslně odhalila totožnost desítek důstojníků kontrarozvědky a jejich utajované metody,“ tvrdí Grozev.

Putin ztrácí moc, tvrdí bývalý špion MI6

Evropa

Ruští piloti byli ukrajinskou stranou skutečně kontaktováni. Během komunikace navíc poskytli ukrajinské kontrarozvědce důkazy, že mají k dispozici vybavení.

Například fotografie z kokpitů byly podle Grozeva detailní.

Očividné důkazy

FSB později tato média prezentovala jako kontrolované úniky, zároveň ale pro účely vysílání v televizi poskytla vnitřky kokpitů rozmazané.

„Vyjednávání mezi ukrajinskými náboráři a ruskými piloty probíhalo podle očekávání až do chvíle, kdy se změnil tón jejich hlasu a bylo patrné, že piloti už nemluví za sebe. To byl zřejmý důkaz, že komunikaci zachytila FSB,“ dodal Grozev.

Výkupné nedostali, tak hackeři odtajnili data ruských špiónů

Bezpečnost

Očividný důkaz pak přišel ve chvíli, kdy se jeden z pilotů zmínil o tom, že místo manželky chce z Ruska dostat milenku.

„Do pěti minut bylo jasné, že ona milenka (pro pilota až příliš krásná) byla součástí FSB. Přes den pracovala jako fitness trenérka, ale po večerech ji FSB najímala jako placenou společnici,“ napsal novinář Bellingcatu.

Pilot, se kterým navíc Ukrajinci komunikovali, nevěděl nic o její minulosti a byl překvapen, když se dozvěděl, že „přítelkyně“ vlastní pas a před několika měsíci navštívila Istanbul a Barcelonu.

Vlastnila mimo jiné také falešný slovenský pas.

Milenka dorazila do Minsku

Původní operace s cílem nalákat ruské piloty zjevně skončila poté, co se jiný letec ukrajinských náborářů zeptal, jak zneschopnit svého kopilota sedativy.

„Začala dvojitá operační hra, ve které se obě strany snažily vydolovat z té druhé strany maximum informací a zároveň je krmit co největším počtem dezinformací,“ vysvětloval Grozev.

Ukrajinci následně začali ruské piloty krmit falešnými mapami jejich protiletadlových zbraní a poloh, ruští piloti se chovali stejně. FSB se ale o „podvodu“ dozvěděla podle Grozeva až o pár dní později.

Ukrajinské straně se totiž údajně podařilo vyzvědače FSB přesvědčit o tom, aby milenku poslali do Minsku na slíbené setkání.

„Bizarní hra o vzájemném podvodu skončila o čtyři dny později, když si FSB uvědomila, že se na žádném setkání nikdo neukáže. Tehdy pochopila, že se spálila,“ uvedl novinář.

Grozev také dodal, že i navzdory neočekávanému konci příběhu na dokumentu stále pracuje a více podrobností zveřejní až v něm.

Reklama

Výběr článků

Načítám