Hlavní obsah

Ruské speciální jednotky si přišly na Sibiř pro údajné převtělení Krista

Novinky, jem
Moskva

Pro vůdce v odlehlé části Sibiře žijící sekty Církev posledního svědectví si v úterý přišly ruské zvláštní síly. Podle ruského federálního úřadu pro vyšetřování sekta finančně vykořisťovala své členy a měla mít podíl i na jejich podlomeném zdraví. Záběry ze zákroku proti sektářům ve středu zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku zadrželi vůdce sektyVideo: Reuters

 
Článek

Sektu po rozpadu Sovětského svazu založil dnes devětapadesátiletý bývalý dopravní policista Sergej Topov vystupující pod jménem Vissaroon s tím, že zjistil, že je převtělením Krista. Za tři desetiletí Vissarion získal tisíce následovníků.

Rozpad Sovětského svazu šedovlasému muži údajně pomohl prozřít. Jeho přerod z dopravního policisty započal už v roce 1989, kdy byl od policie propuštěn, a završen byl již ve zmíněném roce 1991, kdy SSSR rozdrolil a Vissaroon si údajně uvědomil svou odpovědnost.

„Nejsem bohem a je chybou vidět Ježíše jako boha. Jsem ale živoucím slovem božím. Všechno, co chce bůh říci, říká skrze mě,” řekl Topov už v roce 2002 deníku The Guardian. A lidé mu naslouchali. Vissaroon neměl následovníky jen z Ruska. Na Sibiř se za ním vydávali i poutníci ze zahraničí. Co teď s nimi bude, není jasné.

„Bláznivá tetka“ v Koreji dvakrát odmítla test na koronavirus. Nakazila téměř 40 lidí

Koronavirus

Vyšetřovací výbor ruské federace (SKR), který je označován za obdobu americké FBI, uvádí, že Vissarion na své následovníky vyvíjel psychologický nátlak a mámil z nich peníze. Způsob života, k němuž je vedl, navíc podlomil jejich zdraví. Nutil je totiž žít velmi skromným způsobem, emocionálně je vydíral a přiměl je chodit stroze oblečené.

Na úterní operaci se krom pozemních jednotek podílely také vrtulníky. Spolu s Vissarionem ruské zvláštní síly zadržely také dva jeho zástupce. Nyní trojici za vybudování a provozování ilegální náboženské organizace a finanční podvody hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám