Hlavní obsah

Ruská tajná služba zabila údajného organizátora teroristických útoků v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Komando ruské kontrarozvědky FSB na konci května dopadlo a zneškodnilo údajného organizátora chystané série teroristických útoků v hlavním městě. Oznámila to ve čtvrtek ruská média s odvoláním na vládní Národní protiteroristický výbor.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Proti útočníkům zasahovaly speciální síly

Článek

"Speciální operace ke zneškodnění bandy Julaje Davletbajeva byla ukončena," oznámil výbor koordinující činnost tajných služeb.

Objednavatelé útoků v metropoli jsou podle bezpečnostní služby FSB ze zahraničí, z oblasti mezi Afghánistánem a Pákistánem, kde působí i povstalci původem ze severního Kavkazu.

Zásah se podle webu listu Kommersant odehrál v poslední dekádě května ve městě Orechovo-Zujevo asi 90 kilometrů východně od Moskvy.

Z pětipodlažního domu nejprve komando evakuovalo civilisty a poté "metodicky vykuřovalo" podezřelé, kteří si pronajali jeden z bytů a nechtěli se vzdát. Po bezvýsledném vyjednávání "zahřměly výstřely a pak, podle očitých svědků, z okna ve třetím patře vyletěla buď mrtvola či raněný bojovník, který zemřel po dopadu na asfalt," uvádí prohlášení zveřejněné ruskými úřady.

Podle Kommersantu, odvolávajícího se na informace od FSB, byl při zásahu zabit Davletbajev, údajný vůdce skupiny. Roberta Amerchanova, který měl vyrobit výbušná zařízení, se podařilo zatknout.

Oba údajně absolvovali výcvik v táborech mezinárodních teroristických organizací; k jedné z nich - Islámské straně Turkestánu - zřejmě patřili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám