Hlavní obsah

Rozpad SSSR byla tragédie, řekl Putin, který si musel přivydělávat jako taxikář

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v novém dokumentu „Rusko. Nová historie“, který v neděli uvedla televizní stanice Rossija 1, označil rozpad SSSR za tragédii. Zdůraznil, že pro mnohé to byla humanitární tragédie. Přiznal, že v zoufalé ekonomické situaci za dvojciferné inflace musel taxikařit.

Foto: Sputnik, Reuters

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Článek

Putin odpověděl v pořadu na otázku, co pro něj znamená rozpad SSSR, slovy: „Byla to tragédie jako pro drtivou většinu občanů země. Koneckonců, co je rozpad Sovětského svazu? To je rozpad historického Ruska pod názvem Sovětský svaz.“

Putin zdůraznil, že země ztratila 40 procent svého území, přibližně stejný počet obyvatel a výrobní kapacitu; většina území svazových republik byla ještě před koncem samoděržaví součástí carského Ruska.

„Proměnili jsme se ve zcela jinou zemi. A to, co se nashromáždilo za tisíc let, bylo z velké části ztraceno,“ řekl Putin.

Vývoj na východě Ukrajiny zavání Putinovi genocidou

Evropa

Zmínil i to, jaký tragický dopad to mělo na milióny lidí, protože se po rozpadu Sovětského svazu ocitlo 25 milionů Rusů v zahraničí, v postsovětských republikách.

„Pro lidi, kteří se nedobrovolně ocitli za hranicí, to bylo špatně. Nemohli se vrátit, setkávat s příbuznými.“ Zmínil i těžké ekonomické dopady rozpadu. „Nebyla práce, nebylo kde žít. To je velká humanitární tragédie.“

Ekonomická krize zasáhla i Putina

Agentura Reuters podotkla, že prezident vůbec poprvé mluvil o tom, jak na něj dopadly ekonomické problémy po pádu Sovětského svazu, kdy Rusko zažívalo dvoucifernou inflaci.

„Někdy jsem musel melouchařit jako taxikář. Není příjemné o tom mluvit, ale bohužel i to se stalo.“

Biden a Putin jednali o osudu Ukrajiny. Američané jsou připraveni uvalit sankce

Svět

Stejně jako v projevech ke stavu země věnoval velkou pozornost ekonomice. „Jedním z hlavních úkolů bylo obnovit ekonomiku a po jejím obnovení i sociální sféru, protože bylo potřeba lidem dát možnost nadechnout se čistého vzduchu.“

Zajištění obrany hypersonickými zbraněmi

Stejně klíčová podle něj ale byla i obnova síly. „Obnovení vojensko-průmyslových komplexů, naše vysoké školy a ozbrojené síly. V tom se mnoho udělalo.“

Zdůraznil, že klíčové bylo zajistit bezpečnost Ruska poté, co v novém tisíciletí USA odstoupily od smlouvy o protiraketové obraně.

„Udělal jsme to díky novým komplexům, o nichž jsem mluvil v roce 2018.“

Chlapec na Sibiři dostal krávu, kterou žádal od Putina

Evropa

Tehdy poprvé mluvil o tom, že Ruská federace má ve výzbroji hypersonické zbraně, pohybující se rychlostí překračující pětkrát až desetkrát rychlost zvuku, proti nimž jsou stávající protiraketové deštníky neúčinné.

„Dnes je nikdo nesundá, rychlostí jsou takové, že je nejde sundat; v tom je výjimečnost naší pozice.“

Putin však přiznal, že takový stav nemůže být trvalý, a nepřímo připustil, že probíhá nové kolo závodů ve zbrojení.

„Vždy jsem říkal a nyní to mohu potvrdit, že přední vojenské mocnosti světa budou nepochybně mít stejné zbraně, jaké má nyní Rusko; mám na mysli hypersonické zbraně.”

Putin jde příkladem. Zkusí také vakcinaci přes nos

Koronavirus

„Od roku 2018 nikdo tyto zbraně ještě nemá. Ale mnozí na nich pracují, víme, že na nich pracují v dalších zemích. I my na tom taky dál pracujeme.“

Agentura Reuters zmínila, že Putinovy výroky mezi kritiky současného ruského prezidenta dále posílí spekulace ohledně jeho záměrů v zahraniční politice.

Podle nich plánuje Sovětský svaz obnovit, a v současnosti proto uvažuje o útoku na Ukrajinu. Taková obvinění Kreml odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám