Hlavní obsah

Roste tlak na Fillona, aby odstoupil z prezidentské kampaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát umírněné pravice ve Francii François Fillon v neděli ve svém 28minutovém projevu na předvolebním shromáždění v Paříži neřekl, zda bude pokračovat ve své kampani, nebo ne. Na setkání dorazily tisíce Fillonových příznivců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Předvolební shromáždění Françoise Fillona v PařížiVideo: AP

 
Článek

V jeho politické straně mezitím sílí hlasy po jeho odstoupení kvůli skandálu kolem neoprávněných příjmů jeho manželky a dětí a několik významných osobností z republikánské strany se podle jednoho z představitelů strany chystá vydat prohlášení, aby Fillona nahradil bývalý premiér Alain Juppé.

Fillon byl původně favoritem voleb, o přízeň voličů ho však připravilo podezření, že jeho manželka a děti neoprávněně pobíraly příjmy jako parlamentní asistenti. Minulý týden se navíc ukázalo, že bude zřejmě obviněn ze zneužití veřejných financí.

Čelní činitelé Republikánů na pondělí svolali krizové jednání, kde budou jednat o situaci. Rozhodnout musí do 17. března, kdy je uzávěrka kandidatur. První kolo voleb hlavy státu bude koncem dubna.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Předvolební shromáždění Françoise Fillona v Paříži

Podle agentury AP byl dav, který přišel podpořit Fillona na nedělní shromáždění v centru Paříže, velký, ale ne obrovský. Dorazili převážně starší lidé, kteří tvoří nejvěrnější Fillonovu voličskou základnu, a částečně rodiče s dětmi, které přilákala podpora tradičních katolických rodinných hodnot. Policejní zdroje mluví o 35 až 40 tisících účastnících.

Fillon vyzval své stoupence, aby ho neopouštěli i při zvyšujícím se tlaku na jeho odstoupení. Po jeho boku stála i manželka Penelope, která stejně jako dav mávala vlajkou a skandovala s davem "Fillon, prezident!" a "Vyhrajeme!"

Průzkum agentury Ifop zveřejněný v sobotu ukázal, že 71 procent francouzských voličů si přeje, aby Fillon odstoupil. Klesla i podpora z jeho tábora, a to na 53 procent ze 70 procent před dvěma týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám