Hlavní obsah

Romové na východě Slovenska trnou. S brexitem může vyschnout penězovod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bystrany

Dopady vystoupení Spojeného království z Evropské unie mohou na vlastní kůži pocítit až v odlehlých vesnicích na východě Slovenska. Řada tamních Romů totiž odjela pracovat do Británie a vozí domů vydělané peníze. Ty v chudobou sužovaném regionu působí jako živá voda. A Romové se teď bojí, že tento pramen vyschne, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slovenští Romové mají strach z brexituVideo: Reuters

 
Článek

„Vesnice se hodně změnila. Nejenže si Romové v bývalé chudinské čtvrti zrekonstruovali své domy, je to, jak vidíte (celkově), velká změna, když mají lidí práci,“ řekl agentuře Reuters starosta obce Bystrany František Ziga.

Otec jednoho z Romů, kteří z Bystřan do Británie odjeli, má z následků brexitu hrůzu. „Byla by to katastrofa, kdyby se museli nadobro vrátit. Není tu práce. Nikdo nechce zaměstnat Roma. Lidé říkají, že jsme to my, kdo nechce práci. Když lidé za prací cestují tisíce kilometrů, těžko jsou líní,“ řekl Ján Šándor.

Také díky tomu, že si jeho syn a další mladí z vesnice našli v práci v Británii, jsou prý spořádaní. „Moji synové si opravili domy na Slovensku, luxusně je vybavili. Nepijí, mají svou práci a všechno investují do bydlení,“ chlubil se dále Šándor.

Jeden z jeho synů ale strach nemá, v Británii má odpracováno víc než dvanáct let, a tak má nárok na trvalý pobyt, který bude platit i po vystoupení Spojeného království z Evropské unie. „Dostali jsme plné povolení k pobytu i po brexitu, protože v Británii platíme daně,“ vysvětluje Jan Šándor mladší.

V Bystranech žije podle serveru Korzár 3300 lidí, z nichž jsou 2600 Romové. Po vstupu Slovenska do Evropské unie část zdejších obyvatel odešla do Velké Británie a našla si práci. Starosta obce František Žiga tvrdí, že jich tam pracuje asi tisícovka. [celá zpráva]

V obci vyrostly nové domy a stále se staví další. Místní této části obce říkají Šefíldské náměstí podle britského města Sheffield, kde většina z nich pracuje.

Igor Kandráč pracoval v Sheffieldu v jídelně. „Nepociťoval jsem, že by nás tam nechtěli, protože jsme Romové. Byli jsme rovnocenní. My pracujeme rádi. Pokud nám tady dají práci, zůstaneme na Slovensku,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám