Hlavní obsah

Rodiny obětí z Paříže žalují Brusel. Neuhlídal teroristy

Právo, DPA, vpl

Sedmnáct rodin francouzských obětí teroristických útoků z 13. listopadu 2015 v Paříži se chystá podat u belgických soudů žalobu na belgický stát. Žalující obviňují Belgii z toho, že nepřijala potřebná opatření na zabránění masakrům ve francouzské metropoli, jež připravily o život 130 lidí.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záchranáři ošetřují zraněné po atentátu v bruselské stanici metra Maalbeek.

Článek

„Příbuzní obětí konkrétně obviňují Belgii ze selhání při sledování a monitorování bratří Salaha a Brahima Abdeslamových z bruselské čtvrti Molenbeek, účastníků uvedených útoků,“ napsal v pondělí belgický deník La Derniére Heure.

Podle žalující strany belgická policie i bezpečnostní služby měly o Abdeslamových dostatek informací na to, aby uvedly do pohotovosti všechny potřebné složky,“ doplnil francouzský rozhlas RTL.

Advokátka: Laxnost stála 130 životů

„Navzdory hned několika upozorněním ze strany různých policejních složek na lidi, kteří by mohli provést ozbrojené akce, se nikdy neuskutečnilo trestní stíhání lidí, u nichž panovala téměř naprostá jistota, že se zradikalizovali,“ řekla francouzská advokátka Samia Maktoufová, zastupující 17 žalujících rodin.

Související témata:

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

Dodala, že výsledek laxnosti belgických úřadů je známý – smrt 130 nevinných lidí. „Zároveň požadujeme od belgického státu veřejné ujištění, že se takový postoj zodpovědných úřadů nebude opakovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám