Hlavní obsah

Rodina evakuovaná z Afghánistánu se v Polsku otrávila nasbíranými houbami. Děti jsou v kritickém stavu

Právo, Novinky, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánská rodina, která byla v minulých dnech v rámci evakuace přepravena z Kábulu do Polska, se otrávila nasbíranými houbami. Dva malí chlapci jsou v kritickém stavu a nutně potřebují transplantaci jater. Neštěstí se stalo v uprchlickém zařízení v Debaku nedaleko Varšavy.

Foto: Profimedia.cz

Rodina v Polsku se otrávila polévkou z muchomůrek. Na snímku muchomůrka citrónová.

Článek

Houby rodina našla v lese a uvařila si z nich polévku. Chlapci ve věku pět a šest let jsou v kritickém stavu, jeden z nich je v kómatu.

„Jejich šance na přežití bohužel nejsou velké, oba potřebují transplantaci jater,” popsal ředitel Dětské nemocnice ve Varšavě pro stanici TVN24. Mladší chlapec má navíc vážně poškozený nervový systém a transplantace u něj zatím nepřipadá v úvahu. Podle lékařů má nevratně poškozený mozek.

„Druhý chlapec by měl operaci podstoupit v úterý,” uvedli lékaři.

V nemocnici je i jejich sedmnáctiletá sestra. Její stav ale není tak vážný.

V nemocnici jsou i rodiče

Kromě dětí snědli polévku z blíže nespecifikovaného druhu muchomůrek i jejich rodiče a další dospělí Afghánci. I oni jsou v nemocnici a jejich stav je stabilizovaný.

Portál Oko.press uvedl, že evakuovaní si polévku z hub uvařili, protože měli hlad. Vedení uprchlického zařízení v Debaku uvedlo, že stravu rodina dostávala třikrát denně a určitě neměla hlad.

Neštěstí vyšetřuje policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám