Hlavní obsah

Rekonstrukce bestiálního útoku v Nice. Vyřiďte dětem, že je miluju, vzkázala matka před smrtí

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice

Francouzská média shromáždila další informace o 21letém Tunisanovi Brahimovi Aoussaouiovi, který ve čtvrtek v bazilice Notre-Dame v Nice bestiálním způsobem zavraždil tři lidi. Ukázalo se, že teroristický útok plánoval. Patrně vyslyšel volání Al-Káidy po pomstě za karikatury v magazínu Charlie Hebdo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie v Notre-DameVideo: Reuters

 
Článek

Aoussaoui dorazil do Evropy na člunu s dalšími migranty teprve minulý měsíc. Z údajů Italského červeného kříže podle francouzského prokurátora Jeana-Francoise Richarda vyplynulo, že 20. září přistál u italských břehů, konkrétně na ostrově Lampedusa, který v posledních letech funguje pro řadu migrantů jako vstupní brána do Evropy, jelikož se na něm nachází velký uprchlický tábor.

Podle italského listu Il Messaggero Tunisan kvůli probíhající epidemii koronaviru nejprve putoval do karantény. 9. října byl ale přemístěn na italskou pevninu. Tamní úřady zamítly mladíkovu žádost o azyl a nařídily jeho vyhoštění. Z dosud nevyjasněných důvodů ho ale zároveň pustily na svobodu.

V Nice vraždil 21letý migrant z Tuniska, do Evropy připlul v září

Evropa

Mladík se po propuštění vypravil do Francie. Ze záznamů z bezpečnostních kamer vyplývá, že do Nice na jihu Francie přijel ve čtvrtek v 6.30 ráno. Rychle se převlékl a vydal se do baziliky Notre-Dame – katolického kostela, kam přišli věřící na ranní modlitbu. Do svatostánku dorazil v 8.30.

Teror v Nice: Tři mrtví, ženě útočník uřízl hlavu

Evropa

Po další přibližně půlhodině se Aoussaoui na přítomné vrhl s nožem s 30centimetrovou čepelí. Šedesátileté ženě poblíž kropenky se svěcenou vodou podřízl hrdlo a pokusil se jí uříznout hlavu, což se mu podle svědků téměř povedlo. Další obětí tuniského teroristy se stal 54letý kostelník.

Kostelník v Nice se chystal na mši, vtom mu podřízli hrdlo

Evropa

Vyřiďte dětem, že je miluju

Třetí obětí je 44letá žena. Ta stihla ještě vyběhnout z kostela a vyhledat pomoc v přilehlém bistru, krátce nato ale podlehla těžkým bodnořezným poraněním pod rukama záchranářů, kteří se marně snažili zastavit krvácení.

„Vyřiďte mým dětem, že je miluju,“ zněla podle deníku The Daily Mail její poslední slova.

Někdo z věřících při útěku z kostela zalarmoval bezpečnostní složky, které byly rychle na místě. Příslušníci útočníka zneškodnili čtrnácti střelnými ranami, ale nezabili. Během ošetřování a zatýkání mladík neustále křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký), což je zvolání, které při teroristických útocích často vykřikují džihádisté.

Snímek ze zatýkání zraněného Brahima Aoussaouia zveřejnil (viz tweet výše) šéf organizace SITE, která se věnuje monitorování aktivit islámských teroristů.

Aoussaoui nicméně nebyl známým teroristou a francouzské zpravodajské služby o něm podle dostupných informací neměly žádné informace. Policisté u teroristy našli ještě dva další nože, které nestihl použít, a výtisk koránu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Forenzní znalci v noci ohledávali místo činu v Nice.Video: Reuters

Aoussaoui zaútočil krátce poté, co teroristická organizace Al-Káida vyzvala k útokům v reakci na nové karikatury proroka Mohammeda.

Stalo se tak v době, kdy se Francie ještě nevzpamatovala z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda.

Pařížský vrah za ukázání učitele zaplatil

Zahraniční

Následné obhajování práva na karikatury i údajné rouhání ze strany francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyvolaly hněv části muslimského světa – vlády některých muslimských zemí obvinily Macrona z šíření protiislámské propagandy.

Po čtvrtečním útoku ale řada představitelů muslimských zemí naopak vyjadřovala Francii podporu a čin odsoudila jako ohavný.

Macron v reakci na útok v Nice oznámil, že posílí vojenské a policejní jednotky zapojené do operace Sentinelle (Stráž) v ulicích francouzských měst o dalších 4000 mužů a žen. Dosud byly do operace Sentinelle na francouzském území zapojeny tři tisíce vojáků, četníků a policistů.

Muslimové mají právo zabíjet miliony Francouzů, napsal expremiér Malajsie

Evropa
Foto: Eric Gaillard, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na poslední teroristické útoky povolal do ulic armádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám