Hlavní obsah

Řečtí vesničané nedaleko Olympu se odmítli evakuovat, raději hasili požár

– Atény

Řecko dál sužují mohutné lesní požáry. Nejhorší je situace severně od Atén, kde musely tisíce lidí utéct do bezpečí. Obyvatelé z vesnic u Olympu se naopak odmítli evakuovat a raději pomáhali přes noc s hašením. Požáry v Řecku si přesto zatím nevyžádaly žádného mrtvého.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vesničané v Řecku se odmítají evakuovat, noc strávili bojem s plamenyVideo: Reuters

 
Článek

V západní části Peloponéského poloostrova u Olympie byly evakuovány desítky vesnic se stovkami obyvatel. Olympii se sice uchránit podařilo, v okolí ale dál zuří požáry.

Například obyvatelé Lasdikasu však ve středu večer odejít z domovů odmítli.

„Odejít? A kam jít? A nechat shořet můj dům? Kdybychom odešli, mohlo toto místo shořet. Řekli jsme ženám, dětem a starým lidem, aby odešli. Kdo mohl, zůstal, aby pomáhal, jak mohl,“ řekl 71letý Giannis Kanellopulos.

Požáry v Řecku zničily 150 domů. Ohrožují i Olympii, mniši se odmítli evakuovat

Evropa

Dodal, že požár byl zničující. „Zemědělské bohatství vesnice bylo zničené. Nic nezůstalo, olivovníky, ovce, kozy, koně, nic.

Mnozí ale hasit nemohli, nebyla totiž voda. Obyvatelé se proto obrátili na hasiče, kteří jim odpovídali, že oheň nelze zadržet.

Ohnivá smršť severně od Atén

Několik vesnic poblíž ničivého požáru severně od Atén naopak úřady evakuovaly, včetně střediska pro žadatele o azyl.

Plameny ve čtvrtek odpoledne znovu rozfoukal silný západní vítr a do pátečního rána se prohnaly asi 20 kilometrů dlouhou lesní oblastí k dálnici, která spojuje řeckou metropoli se severem země.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Hořící dům v řecké vsi Afidnes 30 km severně od Atén

Úřady na silnici zastavily dopravu a hasiči se pokusili vytvořit bariéry, aby požár nezasáhl město Marathón. Oheň zničil desítky domů, včetně továrny na recyklování aut.

Řecký ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias uvedl, že u Atén bylo zraněno nejméně devět hasičů, z nichž dva jsou na jednotce intenzivní péče.

Požár na ostrově

Situace se zhoršila také na druhém největším řeckém ostrově Euboia. Pobřežní stráž spustila záchrannou operaci a od čtvrtečního večera z pláží evakuovala 631 lidí.

Plameny od úterý sežehly rozsáhlé oblasti na severu ostrova. Místy se dostaly až na pobřeží. V místním zdravotním středisku je s popáleninami nejméně 11 hasičů.

Atény dusí kouř z obřího požáru. Nevycházejte, vyzvaly obyvatele úřady

Evropa

Za uplynulých 24 hodin se podle hasičů v Řecku rozhořelo 86 nových požárů, k čemuž přispěly kromě větru i teploty nad 40 stupňů Celsia. Silný vítr a vysoké teploty mají pokračovat i v následujících dnech.

Pět největších požárů hoří už několik dní, na jejich uhašení pracuje přes tisíc hasičů, dále také stovky dobrovolníků a téměř 20 letadel a helikoptér.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Požár zasáhl i závod na recyklování aut v řecké vesnici Afidnes

Desítky kilometrů od nejbližších plamenů je nebe zbarvené dožluta, v některých místech padá popel. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v televizním projevu řekl, že za nepříznivým počasím stojí klimatické změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám