Hlavní obsah

Řecký premiér se pustil do Turků kvůli stíhačkám a migrantům

Brusel

Řecký ministerský předseda Alexis Tsipras se v neděli na internetu pustil do svého tureckého kolegy Ahmeta Davutoglua kvůli nedávnému sestřelení ruského bombardéru Tureckem a údajnému narušování řeckého vzdušného prostoru Tureckem i kvůli uprchlíkům. Výměna názorů, podle agentury AP neobvyklá, se odehrála na komunitní síti Twitter. Tsipras tweety později smazal, ale pouze na svém účtu v angličtině.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras při projevu v řeckém parlamentu

Článek

Oba politici se v neděli účastnili mimořádného summitu Evropské unie a Turecka věnovaného především migrační krizi. Na Tsiprasově oficiálním účtu v angličtině (@Tsipras_eu) se večer objevily čtyři vzkazy, které byly určené tureckému premiérovi Ahmetu Davutogluovi. Týkaly se nedávného sestřelení ruského bombardéru tureckou armádou na hranici se Sýrií, ale také uprchlíků.

„Premiérovi Davutogluovi: Pokud jde o Rusy, nejsou naši piloti naštěstí tak rtuťovití jako ti vaši,” napsal podle AP v prvním vzkazu Tsipras.

„Slova o pilotech od @atsipras se podle všeho jenom stěží shodují s myšlenkou tohoto dne. Alexisi: soustřeďme se na náš pozitivní přístup.”

Turecký premiér reagoval na svém účtu @Ahmet_Davutoglu: „Slova o pilotech od @atsipras se podle všeho jenom stěží shodují s myšlenkou tohoto dne. Alexisi: soustřeďme se na náš pozitivní přístup.” EU jednala s Tureckem o uprchlících. [celá zpráva]

Další kritika Turecka

Tsipras se pak pustil do Turecka, že narušuje řecký vzdušný prostor a Atény kvůli tomu utrácejí mnoho peněz za armádu. „To, co se děje v Egejském moři, je ostudné a nepředstavitelné. Utrácíme miliardy za zbraně. Vy -- na narušování našeho vzdušného prostoru, my -- abychom vás zastavili,” napsal řecký premiér s poukazem na údajné narušování řeckého vzdušného prostoru tureckými letadly, které ale Turecko rozporuje.

Nakonec řecký ministerský předseda zkritizoval Turecko, že nechává odplouvat od svého pobřeží migranty, kteří se pokoušejí přeplout na gumových člunech do Řecka. „Máme nejmodernější systémy vzdušných zbraní -- a přesto na zemi nedokážeme chytit převaděče, kteří topí nevinné lidi,” napsal Tsipras s poukazem na uprchlickou krizi ve čtvrtém vzkazu.

Na tyto vzkazy už turecký premiér nereagoval.

Z Tsiprasova účtu v angličtině byly čtyři zmíněné vzkazy později smazány. Na jeho účtu v řečtině (@atsipras) ale zůstaly i nadále, napsala AP.

Nečekaná výměna názorů i pozdější smazání inkriminovaných vzkazů vyvolaly bouřlivé reakce. Mnoho uživatelů Twitteru kritizovalo řeckého premiéra za to, že vede dialog právě tímto způsobem. Podle některých ale Řek „ukazuje své schopnosti twitterové diplomacie”.

Na Tsiprasově twitterovém účtu se později objevily smířlivější komentáře. Tento uvádí: „Žijeme v sousedství a musíme hovořit upřímně, abychom dosáhli řešení.“

Na Tsiprasově anglickém účtu se později objevily další vzkazy, které ale již byly méně kontroverzní. „Musíme hovořit upřímně, abychom dosáhli řešení,” stálo v jednom z nich.

Reklama

Související články

Turecký prezident lituje sestřelu suchoje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v sobotu poprvé najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bombardéru, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí....

Výběr článků

Načítám