Hlavní obsah

Rakouští Svobodní kvůli Dukovanům kritizují EU. Měla prý dostavbě zabránit

– Vídeň

Rakouská opoziční Svobodná strana Rakouska (FPÖ) kritizuje Evropskou unii a rakouskou konzervativně-zelenou vládu za to, že nebránily rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Podle představitelů strany, která bývá označována za pravicově populistickou, je to i důsledek tlaku na uhlíkovou neutralitu. Český stát a energetická společnost ČEZ v úterý uzavřely smlouvy k plánovanému novému bloku jihomoravské elektrárny.

Foto: Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Evropská komise a také černo-zelená spolková vláda pod gescí zelené ministryně životního prostředí (Leonore) Gewesslerové selhaly na celé čáře," řekl ve středu podle agentury APA mluvčí FPÖ pro otázky životního prostředí Walter Rauch.

„Neustálý tlak na CO2 neutralitu i tlak na ochranu klimatu bez ohledu na ztráty teď vede k tomu, že země se budou uchylovat právě k takto nebezpečným formám energie," řekl Rauch.

Rada schválila zúžení počtu lokalit pro úložiště jaderného odpadu. Rozhodne vláda

Ekonomika

Vzhledem ke stáří a údajné poruchovosti dukovanské elektrárny očekával politik jasný zásah EU. „Ptám se ale také, co udělal na evropské úrovni spolkový kancléř (Sebastian) Kurz," ukázal Rauch na šéfa rakouské vlády a lidové strany (ÖVP).

Koaliční vláda lidovců a Zelených by podle Raucha nyní měla posoudit všechny právní možnosti, jak rozšíření Dukovan zabránit.

Europoslanec za FPÖ Georg Mayer vidí v dostavbě dukovanské jaderné elektrárny důsledek takzvané evropské zelené dohody (European Green Deal), podle níž by se Evropa měla do roku 2050 stát prvním klimaticky neutrálním kontinentem, kdy produkce uhlíkových emisí bude v plném rozsahu kompenzována. Europoslanci z FPÖ hlasovali proti této dohodě, „protože bylo předem jasné, že se jejím prostřednictvím bude důsledně rozvíjet jaderná energetika," vysvětlil Mayer.

Jasněji má být v roce 2022

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v úterý podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby nového bloku a stanoví termíny výběru dodavatele stavby. Beneš ČTK řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022.

Vláda schválila model financování nového jaderného bloku

Domácí

Možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících. Dlouhodobě proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR protestují také ekologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám