Hlavní obsah

Vláda schválila model financování nového jaderného bloku

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v pondělí schválila model financování nového jaderného bloku v Dukovanech. Na Twitteru o tom bez podrobností informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle předlohy MPO by se měl stát na stavbě podílet ze 70 procent.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Po roční přípravě, připomínkovém řízení a po diskusi s opozicí, vláda právě přijala rámcovou a prováděcí smlouvu mezi ČR a ČEZ a dále model financování jádra v Dukovanech,” napsal v pondělí bez podrobností Havlíček.

Podle předlohy ministerstva průmyslu a obchodu by se měl stát na stavbě podílet ze 70 procent. Zbytek by měla zaplatit společnost České energetické závody (ČEZ), která bude hradit také všechny případné dodatečné náklady. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v květnu ČTK řekl, že očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je podle něj zhruba 162 miliard korun.

Nový jaderný blok v Dukovanech by podle materiálu mohl stát při výstavbě financovat bezúročně, za provozu se počítá s dvouprocentním úrokem.

Když bude elektřina z nových Dukovan drahá, zaplatí to všichni, plánuje stát

Ekonomika

Zároveň vláda schválila také rámcovou a prováděcí smlouvu mezi Českou republikou a ČEZ. Havlíček ještě před jednáním vlády uvedl, že smlouvy mezi státem a energetickou společností ČEZ o stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by měly být podepsány v úterý 28. července.

Opozice nechce dodavatele z Ruska a Číny

K výstavbě se také v pondělí vyjádřili opoziční Piráti a Starostové a nezávislí. Ti chtěli, aby se vláda zavázala, že dostavbu jaderné elektrárny Dukovany kvůli zajištění energetické bezpečnosti nesvěří dodavateli ze zemí s autoritářským režimem. Nejčastěji jsou v této souvislosti zmiňovány Rusko a Čína.

Babišova ješitnost může ohrozit dostavbu Dukovan, bojí se opozice

Domácí

Vláda by také podle nich měla zveřejnit odhady, kolik lidé za dostavbu zaplatí jako příplatek v platbách za elektřinu.

„Nesouhlasíme s modelem, kdy náklady na dostavbu Dukovan budou doplácet lidé v ceně energií," uvedl v pondělí předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám