Hlavní obsah

Rakousko nemusí podpořit rozšíření schengenského prostoru

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rozšíření schengenského prostoru o nové členské země EU, včetně České republiky, se nemusí uskutečnit v roce 2007. Rakousko jeho rozšíření nemusí podpořit, jak vyplynulo z rozhovoru rakouské lidovecké ministryně vnitra Liese Prokopové pro deník Kurier. Upřednostnila by rozšíření až po zavedení nového informačního systému SIS II v roce 2009. Bez něj prý některé země nemohou dostatečně zajistit vnější hranici prostoru.

Článek

Prokopová měla výhrady především k Bratislavě: "Problémovým případem je Slovensko, které nakoupilo špatné systémy." Ty by se podle ní musely několik měsíců testovat.

Podle ní však není jisté ani to, že ministři zemí EU schválí technickou modernizaci stávajícího datového systému SIS I. Ta by měla umožnit zachovat termín rozšíření, který byl ohrožen, protože například Polsko nestačí zavést nový systém SIS II, který bude ukládat biometrické údaje jako otisky prstů a podoby obličejů. Protože nové země protestovaly, přišlo Portugalsko s kompromisním návrhem, že do roku 2009, kdy bude zaveden systém SIS II, by se použil upravení systém SIS I i v nových členských zemích.

Podle předpokladů Evropské komise měla být schengenská zóna rozšířena o nové členské země EU z roku 2004 a Švýcarsko na podzim příštího roku. Technické problémy však mohou způsobit  odklad. V schengenské zóně se nyní nachází 15 států. Jde o původní unijní "patnáctku" s výjimkou Británie a Irska, které k dohodě nepřistoupily, a o dvě nečlenské země, Norsko a Island.

Slovensko odmítá rakouské výtky

Slovenský premiér Robert Fico odmítl obvinění, že Slovensko je před vstupem do schengenského prostoru problémovou zemí. "Doufám, že se nedomníváte, že staré členské země jsou nadšené ze Schengenu a že nás tam vítají s otevřenou náručí. Staré členské země udělají všechno proto, abychom v Schengenu nebyli. Je to souboj v rámci Evropské unie," uvedl Fico.

Podle slovenského premiéra ne každému vyhovuje, že by mělo dojít k takovému uvolnění přeshraničních vztahů. "Existují iniciativy s cílem oddálit Schengen za každou cenu. Rakousku určitě vyhovuje současný režim na hranici se Slovenskem. Nám to nevyhovuje. Opět si kladu otázku: jsme plnoprávní nebo nejme plnoprávní v rámci Evropské unie? Pokud jsme, ptám se proč mně někdo šikanuje na rakouských hranicích?" dodal.

"Na prosincovém zasedání Evropské rady se otevřeně zeptám: řekněte, zda to chcete a netahejte nás za nos. Pokud to chcete, bude to na podzim příštího roku. Nebo to nechcete a řekněte, že budete tyto hranice držet tak dlouho, jak se jen dá. Pak se ale netvařme, že jsme v Evropské unii rovnoprávní," konstatoval Fico.  

Podle Fica je Slovensko schopné dostatečně zabezpečit slovensko - ukrajinskou hranici, aby tudy neprocházely masy lidí.

Slovensko systém ještě nekoupilo

Mluvčí slovenského ministerstva vnitra Erik Tomáš Právu řekl, že neví jaký systém měla rakouská ministryně na mysli. "Veřejná soutěž na technické zabezpečení slovensko - ukrajinské hranice byla jen nedávno vyhodnocená a žádný systém se zatím nekupoval. Problémy, které má Slovensko před vstupem do schengenského prostoru jsou podobné potížím ostatních nových členských států. O těchto nedostatcích víme a jsou řešitelné. Slovensko bude připravené na vstup do Schengenu už na podzim příštího roku," uvedl Tomáš.  

Reklama

Související články

Praha se brání kritice Bruselu za Schengen

Ministerstvo vnitra odmítá kritiku Evropské komise, podle které může za odklad rozšíření schengenského prostoru naše nepřipravenost na zavedení speciální...

Výběr článků

Načítám