Hlavní obsah

Topolánek a Fico jsou proti odložení Schengenu

Právo, Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Česká republika a Slovensko jsou jednoznačně pro vstup nových členských zemí Evropské unie do schengenského prostoru na jaře 2007. Premiéři České republiky a Slovenska Mirek Topolánek a Robert Fico to potvrdili na středeční společně tiskové konferenci v Bratislavě.

Článek

"Nevidíme žádný důvod k posunutí tohoto termínu. Odmítáme dvojí metr, jsme rovnoprávní členové Unie. Nevidím žádný důvod k tomu, aby někdo šikanoval naše občany na hraničních přechodech. Schengen v roce 2007 je pro nás prioritou a pokusy o posouvání tohoto termínu na roky 2008 až 2009 jsou pro nás neakceptovatelné. Můžeme maximálně akceptovat posunutí termínu na podzim 2007," uvedl Fico.

"Lidé mají právo volně cestovat bez občanek a pasů. Budeme velmi nesouhlasit s posunem termínu, protože problém není na naší straně," dodal Topolánek. Obě země podporují vstup dalších zemí do EU.

Nadstandardní vztahy

Oba premiéři zdůraznili nadstandardní vztahy mezi ČR a Slovenskem. Fico oceňuje, že oba státy i nadále dodržují tradici, že první oficiální zahraniční cesta premiérů míří do Česka, respektive na Slovensko. "Na nadstandardních vztazích s Českou republikou mi bude záležet bez ohledu na to, jaká bude v druhém státě vláda," konstatoval Fico.

"Robert Fico je příjemný společník a nemáme spolu žádný problém. Nejsme žádní extrémisti a máme vyšší zodpovědnost, než jenom reprezentovat úzké stranické zájmy. Podporoval jsem v kampani Mikuláše Dzurindu, ale během kampaně jsem nikdy nenapadal Roberta Fica," dodal Topolánek.

"Dzurinda střihnutý Ficem"

Program nové české vlády bude podle Topolánka "Dzurinda střihnutý Ficem". "Je to možná zavádějící. My samozřejmě budeme do programu promítat program ODS. Program bude vycházet z trojkoaličního projektu, který jsme uzavírali s křesťanským demokraty a zelenými. Je to kompromis. Volby u nás dopadly tak, že kompromis by měl být i v sociální demokracii. O to je to složitější," uvedl Topolánek. 

"Budeme chtít prosazovat některá velmi krátká a velmi rychlá opatření, která budou zcela v intencích programu ODS. Budeme chtít založit i v tom krátkém čase, který by nám mohl být dán, systémové reformy na výdajové straně rozpočtu ve všech oblastech, kterých se to týká. To znamená,. že programové prohlášení nebude v tomto smyslu málo ambiciózní a určitě nebude udržovací," dodal český premiér.

Fico: Ten fotbal vám nezapomeneme

Český premiér zdůraznil, že s Ficem se vidí za 14 dní už potřetí. "Minule jsme z Bratislavy odvezli tři body," poznamenal Topolánek. "Ten fotbal vám nikdy nezapomeneme," reagoval s úsměvem Fico.

Toplánek jednal také s předsedou slovenského parlamentu Pavlem Paškou. Odpoledne si prohlédl centrum Bratislavy.

Reklama

Související články

Vláda Roberta Fica dostala důvěru

Slovenský parlament v pátek vyslovil důvěru vládě premiéra Roberta Fica. Pro programové prohlášení vlády hlasovalo 80 poslanců, 55 bylo proti. Hlasování bylo...

Popularita Ficovy strany stoupá

Popularita strany Smer - sociální demokracie slovenského premiéra Roberta Fica dva měsíce po parlamentních volbách nadále stoupá. V srpnu by Ficovu stranu...

Paroubek na Slovensku podpořil Fica

Český odstupující premiér Jiří Paroubek na víkendovém jednání vedení ČSSD a strany Smer - sociální demokracie v rekreačním areálu nedaleko slovenského města...

Výběr článků

Načítám