Hlavní obsah

Praha se brání kritice Bruselu za Schengen

Právo, jt, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo vnitra odmítá kritiku Evropské komise, podle které může za odklad rozšíření schengenského prostoru naše nepřipravenost na zavedení speciální počítačové sítě - Schengenského informační systému II (SIS II.). Tento systém by měl do centrálního počítače ve Štrasburku odvádět data např. o hledaných osobách nebo odcizených automobilech.

Článek

"Je to odveta za to, že jsme se ozvali s kritikou odložení našeho vstupu do schengenského prostoru. V uplynulém roce proběhly ze strany komise čtyři hodnocení naší připravenosti na zrušení kontrol a ani jedna z těchto misí nenašla jedinou chybu. To hodnocení bylo velmi pozitivní," řekl v pátek Právu ředitel ministerského odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman.

Horší je prý jen Polsko

Z expertního dokumentu Evropské komise vyplývá, že Česko má v připravenosti na zrušení kontrol druhou nejhorší bilanci z celé Unie, horší je už prý jen Polsko. "Problematickým bodem je zavádění unifikovaného softwaru," potvrdil v pátek Právu Friso Roscam Abbing, mluvčí místopředsedy Komise Franca Frattiniho.

Haišman uvedl, že tento dokument byl sepsán v březnu letošního roku a týkal se pouze harmonogramu výběrového řízení na dodavatele národního Schengenského informačního systému druhé generace. "Řízení mělo být ukončeno v polovině ledna příštího roku a na to máme stále ještě dost času," poznamenal Haišman. Zároveň dodal, že Praha je na vstup do Schengenu v původním termínu, tedy v říjnu příštího roku, plně připravena.

Český velvyslanec při EU Jan Kohout také před časem poukázal na to, že Unie dává o kauze Schengen zavádějící informace. Potvrdil také, že Praha považuje za schůdnou cestu portugalský návrh, tj. nejprve se připojit k síti a nový software zavádět teprve později.

Spor mezi Českou republikou a Bruselem vznikl po avizovaném odložení našeho připojení k schengenskému prostoru o několik měsíců až na přelom let 2008 a 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám