Hlavní obsah

Rakousko chce dál stíhat Mensdorffa-Pouillyho kvůli gripenům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko chce dál stíhat obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho kvůli podezření na korupci při nabídce stíhaček JAS-39 Gripen České republice, Rakousku a Maďarsku. V Británii bylo jeho stíhání zastaveno, protože se zbrojařský koncern BAE Systems dohodl, že výměnou za zastavení stíhání zaplatí vysokou pokutu.

Článek

Rakousko ho míní stíhat, i kdyby to bylo v rozporu s evropskými zákony, že člověk nemůže být stíhán dvakrát pro stejný čin.

"Pokud by to mělo být tak, že se člověk kvůli korupci může v jedné zemi vykoupit a že to v jiné zemi platí, přestože jsou u nás zákony jiné, vidím potřebu jednat na evropské úrovni," uvedl rakouský kancléř Werner Faymann.

Obchodníkův advokát Harald Schuster již dříve řekl, že stíhání v Rakousku nemůže pokračovat. Právník se odvolává právě na to, že nelze někoho stíhat za stejný čin dvakrát. Vídeňské zastupitelství chce nyní prověřit, zda se to týká i tohoto případu.

Úplatky za gripeny

S informacemi o podplácení při uzavírání nenaplněné smlouvy o nákupu stíhaček JAS-39 Gripen s Prahou, která si nakonec stíhačky jen pronajala, přišla švédská televize. Padla tehdy zmínka o tom, že by do korupční aféry mohl být zapleten Mensdorff-Pouilly. Ten v 90. letech působil v ČR jako poradce BAE Systems a pokoušel se o kontakt se zástupci někdejší české vlády, kteří měli rozhodování o nákupu stíhaček na starosti.

Švédská televize informovala také o tom, že obchodník asi figuroval i v obchodě s letouny v Maďarsku. Švédští vyšetřovatelé prověřovali i okolnosti neuskutečněného obchodu mezi Saabem a rakouskou armádou. Vyšetřování ale zastavili. Obchodníka vyšetřuje i vídeňské státní zastupitelství kvůli podezření z korupce a praní peněz.

Britský protikorupční úřad SFO stíhání Mensdorffa Pouilliho v pátek zastavil poté, co se BAE Systems dohodl s americkými a britskými úřady na pokutách za porušení nakládání s penězi výměnou za to, že vyšetřování korupce skončí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám