Hlavní obsah

Radičová slibovala na falešných letácích autonomii Maďarům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Na jižním Slovensku se objevily v noci na pátek letáky s maďarským textem, na nichž opoziční kandidátka na funkci prezidenta Slovenské republiky Iveta Radičová slibuje autonomii Maďarům na Slovensku. Šéf její volební kampaně sdělil, že je o podvrh. Doplnil, že se obrátil na policii, aby zahájila trestní stíhání.

Foto: ČTK

Iveta Radičová

Článek

"Nemáme s tím nic společného a podáváme trestní oznámení na neznámého pachatele," oznámil šéf volební kampaně Radičové Ján Füle.

Na letáku, který se objevil v okolí velkých nákupních center v Komárně, Galantě a Šamoríně, je fotografie Radičové a text v maďarštině: "Maďaři žijící na Slovensku, pokud mě budete volit a budeme úspěšní, slibuji, že budu podporovat vaše staré touhy a autonomii".

"Zabere to leda u padlých na hlavu"

Leták byl vytisknut ve formátu A5 na běžné laserové tiskárně. Obsahuje také logo opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie, která Radičovou do prezidentských voleb nominovala.

"Tento leták možná zabere u takových, kteří jsou padlí na hlavu. Je dost těžké slibovat někomu něco, po čem netouží," konstatoval Füle. Šéf volebního týmu Radičové upozornil, že hrát maďarskou kartou je velmi nebezpečné kvůli tradicím maďarského iredentismu na Slovensku a obav z něj. V Maďarsku se v posledních letech ozývají šovinističtí extremisté, kteří by rádi viděli Maďarsko v rozsahu z dob Rakouska-Uherska. O jejich ambicích rozšířit území Maďarska svědčí i název Hnutí 64 žup. Právě tolik jich mělo Uhersko za dob mocnářství.

Do druhého kola přímých voleb hlavy státu, které se koná 4. dubna, se dostal současný prezident Ivan Gašparovič a kandidátka opozičních stran Radičová. Gašparovič získal v prvním kole 46,70% hlasů a Radičová 38,05 procenta. Gašparovič bodoval především na středním a severním Slovensku, Radičová získala voliče ve velkých městech a na jižním Slovensku. Například v Dunajské Stredě ji dalo hlas 89 procent voličů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám