Hlavní obsah

Rada Evropy vyzývá Česko, aby vyšetřilo smrt Roma po policejním zákroku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rada Evropy žádá bezodkladné, důkladné a nezávislé vyšetření smrti Roma Stanislava T. v Teplicích, který v sobotu zahynul po policejním zákroku. Podle mezinárodní organizace událost vyvolává řadu otázek. Případem se chce zabývat i zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

Policisté v Teplicích zaklekli agresivního narkomana, v sanitce zemřel

 
Článek

Výzvu Rady Evropy ve středu v tiskovém prohlášení zveřejnil mluvčí generálního tajemníka Rady Evropy. Podle RE jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek.

"Rada Evropy vyzývá k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření nedávného úmrtí Roma v České republice poté, co ho zadržela policie. Záběry pořízené 19. června v Teplicích, v České republice, ukazující zákrok policie proti Romovi, který později zemřel v sanitce, jsou znepokojující a vyvolávají mnoho otázek ohledně okolností tohoto tragického incidentu," uvedl v prohlášení mluvčí Daniel Höltgen.

Muž před zákrokem policieVideo: Policie ČR

Největší menšina

"Romové jsou největší menšinou v Evropě a Rada Evropy se dlouhodobě zapojuje do spolupráce s vládami a romskou komunitou na ochraně Romů před diskriminací a na podpoře jejich integrace a zapojení do společnosti," zdůraznil dále mluvčí organizace, která mimo jiné usiluje o udržování a rozvoj základních lidských práv a svobod.

Incident se odehrál v sobotu v Dubské ulici v Teplicích. Policisté tam vyjeli kvůli šarvátce dvou mužů, z nichž jeden byl při zásahu agresivní.

Po zpacifikování jej převzali záchranáři, v sanitce ale muž zemřel. Podle pitevní zprávy však za jeho smrt nenese vinu zákrok policistů, ale množství drog v jeho těle.

Byl ze slušné rodiny, říkají lidé o muži, který zemřel v Teplicích

Krimi

Rada Evropy je mezinárodní organizace spojující 47 zemí Evropy a nijak nesouvisí s Evropskou unií, je na ní nezávislá.

Případem se hodlá zabývat i zástupkyně ombudsmana. V rozhovoru pro server Romea uvedla, že zahájí šetření z vlastní iniciativy ohledně přiměřenosti použití donucovacích prostředků ze strany zasahujících policistů. Výsledky by měla mít v řádu týdnů či měsíců.

Žádný Floyd, odmítá policie srovnání smrti muže v Teplicích. A zveřejnila nové video

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám