Hlavní obsah

Putin volal Madurovi a vyjádřil mu podporu. Moskva zároveň varovala Američany

Caracas/Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru s venezuelským vůdcem Nicolásem Madurem „vyjádřil podporu legálním venezuelským institucím”. Oznámila to ruská média s odvoláním na prohlášení Kremlu. Ruský prezident prohlásil, že podporuje venezuelský „pokojný dialog”.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Venezuelská krize byla vyprovokována zvenčí, což je hrubé porušení základních norem mezinárodního práva, zaznělo podle agentury TASS v telefonátu. Řešení by mělo být podle Putina nalezeno v ústavním rámci a rozpory by měly být překonány pokojným dialogem. Maduro Putinovi poděkoval za „principiální stanovisko” vůči venezuelské krizi.

Rusko varovalo Spojené státy před intervencí ve Venezuele a kritizovalo Washington za to, že ve středu uznal šéfa venezuelského parlamentu Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem této jihoamerické země. [celá zpráva]

Foto: Ariana Cubillos, ČTK/AP

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že vnější intervence ve Venezuele je nepřijatelná, a prohlášení amerických činitelů v této souvislosti označil za nebezpečná.

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton prohlásil, že podle přesvědčení americké vlády by státními penězi měla ve Venezuele disponovat „legitimní vláda prezidenta Guaidóa”. Cílem Washingtonu je podle Boltona odstřihnout Madura od finančních zdrojů.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Juan Guaidó s výtiskem venezuelské ústavy

Předseda Národního shromáždění Juan Guaidó vede opozici v boji proti Madurovi a ve středu se prohlásil úřadujícím prezidentem země. Vzápětí ho Spojené státy uznaly za hlavu Venezuely a také všechny latinskoamerické země.

Reklama

Výběr článků

Načítám