Hlavní obsah

Prezidentem Venezuely se prohlásil šéf parlamentu. Už ho uznal Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Ulice venezuelské metropole Caracasu a dalších měst zaplavily ve středu desetitisíce lidí, protestují proti prezidentovi Nicolási Madurovi. K masovým protestům po celé zemi vyzval šéf parlamentu Juan Guaidó, který se ve středu prohlásil za úřadujícího prezidenta. Má podporu USA, prezident Donald Trump ho uznal úřadujícím prezidentem a ke stejnému kroku vyzval i další západní země. Maduro v reakci na to nařídil všem americkým diplomatům do 72 hodin opustit zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty ve VenezueleVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes oficiálně uznávám předsedu venezuelského Národního shromáždění úřadujícím prezidentem Venezuely,” oznámil Trump. Uvedl také, že USA budou „považovat nelegitimní Madurův režim přímo odpovědný za jakékoli ohrožení bezpečnosti venezuelského lidu”.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Do ulic vyšly desítky tisíc Venezualanů, demonstrují proti prezidentovi Madurovi.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Juan Guaidó se prohlásil úřadujícím prezidentem Venezuely.

Guaidó podle agentury AP zvedl pravou ruku jako při složení přísahy a řekl, že „přebírá odpovědnost za výkonnou moc státu”.  Akt vykonal v den výročí svržení diktatury generála Marcose Péreze v roce 1958.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Juan Guaidó se ve středu prohlásil prezidentem Venezuely.

Maduro zahájil další funkční období 10. ledna, ale opozice i mnohé země regionu jeho legitimitu neuznávají. Národní shromáždění pod vedením Juana Guaidó označilo Madura za nelegitimního prezidenta, což znamená, že by podle ústavy měl šéf parlamentu převzít úřad hlavy státu.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident při inauguraci

Maduro je u moci od března 2013 a od té doby se v zemi konala řada manifestací za demokratické volby a řada protestů proti porušování lidských práv a proti řízené hospodářské politice vlády, kvůli níž kolabuje ekonomika.

Foto: Stringer, Reuters

Policista zasahuje proti demonstrantům gumovými projektily

Demonstrace se v Caracasu a dalších městech - a to i v oblastech považovaných za bašty přívrženců vlády - se konaly už v úterý večer. Podle informací nevládních organizací a policie během nich zemřeli nejméně čtyři lidé, včetně šestnáctiletého hocha, který byl smrtelně zraněn střelnou zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám