Hlavní obsah

Putin se stále nerozhodl, jestli obsadí Ukrajinu

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se ještě nerozhodl, zda přikáže armádě obsadit Ukrajinu. Vážně o tom ale uvažuje. A ruské strategické velení se na splnění takového rozkazu chystá. S odkazem na nejnovější analýzy amerických zpravodajských služeb to v pátek konstatoval poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Západ hrozí sankcemi, Rusko šermuje požadavky. A napětí v regionu nepolevuje. Invaze by mohla přijít v lednu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajina je připravena se bránit.

Článek

„V současné době to americká vláda hodnotí tak, že (Putin) rozhodnutí ještě neučinil. Domnívám se, že zpravodajská komunita věrohodně doložila, že ruská vláda takový krok (invazi) vážně zvažuje a operativně plánuje,“ řekl Sullivan podle serveru The Hill při projevu na plénu neziskové organizace Rady pro mezinárodní vztahy.

„Jedná se o zjištění, jež jsme sdíleli s našimi spojenci a partnery, které je přimělo vyslat spolu s námi Rusku jasný signál, že pokud bude dál dobývat Ukrajinu, bude čelit masivním následkům,” dodal Sullivan.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin. Na jeho rozhodnutí s obavami čeká Evropa a Amerika.

Američtí zpravodajci už týdny varují před tím, že Rusko u hranic s Ukrajinou hromadí desítky tisíc vojáků a armádní techniku a nejspíš v lednu by mohlo podniknout invazi.

Moskva chystanou agresi odmítá, zároveň však tento týden vznesla požadavky směrem k Západu. Žádá záruky, že se NATO nerozšíří o Ukrajinu, a omezení rozmístění zbraní a aliančních sil ve střední a východní Evropě.

Rusko zveřejnilo nehorázné požadavky

Zahraniční

Američané sice chtějí svou reakci na ruské požadavky, které si ve středu přímo v Moskvě vyslechla jejich diplomatka, nejprve probrat s evropskými spojenci, naznačili ale, že ustupovat nehodlají. Ve stejném duchu se ve čtvrtek vyjádřil také Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

„Nebudeme dělat kompromisy.“ NATO Rusům odmítá zaručit, že nepřibere Ukrajinu

Evropa

Napětí na hranicích mezi Ruskem a Ukrajinou minulý týden po telefonu probírali prezidenti USA a Ruska Joe Biden s Vladimirem Putinem. Šéf Bílého domu svůj ruský protějšek varoval, že se musí v případě invaze na Ukrajinu připravit na drtivé ekonomické sankce.

Jednání po zbytek týdne pokračovala na nižší úrovni, nezdá se však, že by vedla ke zmírnění napětí nebo odchodu části jednotek z oblasti ukrajinské hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám