Hlavní obsah

Putin sbíral body hlavně v krajích, hlas mu dali všichni Čečenci

– Moskva

Nedělní prezidentské volby v Rusku dopadly podle očekávání drtivým vítězstvím někdejší hlavy federace a dosavadního premiéra Vladimira Putina. Získal 63,75 procenta hlasů, oznámila volební komise. Putin bodoval méně v klíčových městech Moskvě a Petrohradu, zato v Čečensku mu dal hlas téměř beze zbytku každý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Monstrózní oslavy Putinova vítězství poblíž Kremlu Video: Reuters

 
Článek

Zatímco v roce 2000 dalo v prezidentských volbách Putinovi hlas 52,94 procenta, v roce 2004 to bylo 71,31 procenta voličů.

Foto: ČTK/AP

Putina podpora příznivců na povolebním setkání v Moskvě rozplakala.

Letos skončil za Putinem se ziskem 17,2 procenta hlasů předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov, třetí je miliardář Michail Prochorov, který má 7,84procenta hlasů. Čtvrtým je šéf nacionalistů Vladimir Žirinovskij s 6,23 procenta hlasů, pětici kandidátů uzavírá vůdce strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov s 3,85 procenta hlasů. Umístění Prochorova považují média za překvapení.

V jednotlivých částech Ruska se volební výsledky výrazně liší. V Moskvě Putin nedosáhl ani na polovinu voličských hlasů, nižší než celostátní bilance je Putinův výsledek i v Petrohradě či v Kaliningradské oblasti.

Jednotné Čečensko

Drtivou podporu má naopak na ruském venkově a zejména v oblasti neklidného severního Kavkazu. V Dagestánu pro Putina hlasovalo 93 procent a v Ingušsku 92 procent voličů, v Čečensku, kde volební účast překročila 94 procent, získal Putin dokonce 99,73 procenta hlasů.

K volbám se podle údajů ústřední volební komise dostavilo 56,3 procenta oprávněných voličů.

Opozice upozorňuje na neregulernost voleb, plánuje protesty a soudní stížnosti.

Také podle pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nebyly volby bez problémů. Zvýhodněn byl podle nich Putin. „Problémy narůstaly během závěrečného sčítání,“ prohlásil mluvčí mise. Procedurální chyby se objevily ve třetině volebních místností. Výsledky voleb jsou ale podle OBSE nezpochybnitelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám