Hlavní obsah

Putin Orbánovi pogratuloval k volebnímu vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z prvních politiků, který gratuloval Viktoru Orbánovi k dalšímu vítězství v maďarských volbách, nebyl jeden z jeho evropských spojenců, ale ruský prezident Vladimir Putin, všímá si agentura AP. Reakce kolegů z Evropské unie na Orbánovu jasnou výhru byly často mnohem zdrženlivější.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin, který koncem února zaútočil na Ukrajinu, v blahopřání vyjádřil naději, že „navzdory složité mezinárodní situaci se bilaterální partnerské vztahy budou rozvíjet plně v souladu se zájmy ruského a maďarského lidu“.

Právě Orbán, který chce navzdory ruské agresi udržovat co nejlepší vztahy s Moskvou, je vnímán jako Putinův nejbližší spojenec v Evropě.

Tématu války se v gratulaci nezvykle dotkl český premiér Petr Fiala, který vyjádřil naději, že Maďarsko se po parlamentních volbách bude aktivněji angažovat v řešení ruské agrese na Ukrajině.

Je mi ctí nazývat tě přítelem, pogratuloval Zeman Orbánovi

Domácí

Polský premiér Mateusz Morawiecki, který stejně jako Fiala požaduje co nejtvrdší postup vůči Putinovi, podle agentury MTI na tiskové konferenci řekl, že výsledky voleb je „bez ohledu na naše vztahy s Maďarskem“ třeba respektovat.

S výrazně větší radostí na vítězství Orbánova Fideszu, který získal přes 53 procent hlasů, reagovali podle agentury APA pravicoví populisté.

„Bravo, Viktore,“ napsal na Facebooku šéf italské Ligy Matteo Salvini, podle něhož Orbán musel bojovat sám proti všem, napadán „zlovolnými fanatiky jednotného myšlení“.

Orbán vyhrál, zřejmě udrží ústavní většinu

Evropa

Předseda rakouských Svobodných Herbert Kickl zase vyjádřil přesvědčení, že výhra osmapadesátiletého politika dokazuje, že důsledná práce pro vlastní lid bude oceněna, a nikoli podbízení se „bruselské nomenklatuře EU“.

Gratulaci k „historickému vítězství pro Maďarsko, Evropu a celý svobodný svět“ poslal i slovinský premiér Janez Janša, podle kterého je dobré mít za své sousedy přátele.

Ze Slovenska zase blahopřál expremiér Robert Fico, podle něhož dává Orbán maďarské zájmy na první místo a nenechal svou zemi zatáhnout do konfliktu na Ukrajině.

Orbánovi nelze blahopřát, řekl Bartoš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám