Hlavní obsah

Orbánovi nelze blahopřát, řekl Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Viktorovi Orbánovi, který vyhrál v Maďarsku volby, nelze podle některých českých vládních politiků k výsledku voleb poblahopřát. Kritizují ho za jeho postoj ke svobodným médiím, za omezený přístup opozičních politiků do veřejného prostoru a připomínají i jeho rezervovaný postoj k pomoci Ukrajině. Naopak třeba expremiér Andrej Babiš (ANO) ho označil za jednoho z nejzkušenějších politiků v Evropské unii.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Gratuluji V. Orbánovi k volebnímu vítězství. Věřím, že Maďarsko se po volbách bude aktivněji angažovat v řešení ruské agrese na Ukrajině. Evropa musí být jednotná a postavit se za Ukrajinu, na jejímž území páchá Rusko válečné zločiny,” napsal Novinkám v reakci na Orbánovo vítězství premiér Petr Fiala (ODS).

Obrovské vítězství, které vidí i Brusel, raduje se Orbán. Fidesz si udrží ústavní většinu

Evropa

Podle šéfky TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové je potřeba výsledek voleb respektovat a myslet na to, že část Maďarů zvolila jinou cestu.

„Budoucnost ČR je ve spojenectví s partnery, kteří ctí stejné hodnoty a jsou si vědomi rizik, které představuje Putinovo Rusko,” napsala na Twitter.

„K takovémuto 'volebnímu vítězství' opravdu nelze blahopřát,” napsal na Twitter šéf Pirátů Ivan Bartoš. Orbán podle něj pokračuje v mazání svobodných médií z mapy, v zastrašování novinářů a blokuje také přístup opozičních politiků do veřejného prostoru.

Podobně se k výsledku vyjádřila také lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. „Masivní vítězství Orbána je velkým zklamáním,” uvedla.

V dalším Tweetu, v němž reagovala na europoslance Jana Zahradila (ODS), který maďarského premiéra označil za „nejúspěšnějšího politika 'postkomunistické Evropy'”, pak uvedla, že „vítěz voleb, který se tváří, že se ho tisíce mrtvých na Ukrajině netýkají, buď ztratil paměť, nebo srdce”.

„Je to ubožák. EU respektuje rozhodnutí maďarských voličů, ale s Orbánem souhlasit nemůžeme,” doplnila.

Babiš: Jeden z nejzkušenějších politiků 

Viktoru Orbánovi naopak pogratuloval expremiér Andrej Babiš (ANO). „Je úžasné, že dokázal porazit slepenec šesti stran, které se proti němu postavily, a opět zvítězil. Vždy jsem říkal, že je to jeden z nejzkušenějších politiků EU, a myslím, že to prokázal i v těchto volbách,” napsal ČTK.

Podobně se vyjádřil i šéf SPD Tomio Okamura. „Zvítězil, i když se proti němu spojili všichni ostatní,” uvedl.

Viktor Orbán: Naši soupeři by nás zatáhli do války

Evropa

„Viktor Orbán ve volbách drtivě vyhrál. Je škoda, že evropská konzervativní scéna mlčela, když přepisoval volební okrsky, když ničil nezávislost a svobodu maďarských médií a když omezoval prodej knížek pro mladistvé. Za jeho neotřesitelnou pozici je bezesporu spoluodpovědná,” sdílel na sociální síti europoslanec a místopředseda Pirátů Marcel Kolaja.

Reklama

Výběr článků

Načítám