Hlavní obsah

Putin odmítl, že by Navalnyj byl otráven novičokem, prý nedostal důkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin čelil ve čtvrtek během své výroční zhruba tiskové konferenci ze strany reportéra BBC dotazu ohledně Alexeje Navalného. Šéf Kremlu odmítl, že by byl opoziční představitel otráven, i když ten sám ukázal na ty, kdo proti němu měli použít jed novičok.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Článek

„Žádný materiál o tomto novičoku není. Jak to vysvětlit?“ řekl Putin, který podobně jako dříve nevyslovil jméno Navalného, mluvil o něm jen jako o muži, který měl být údajně otráven.

Podle Putina se ruská generální prokuratura snažila opakovaně získat z Německa jakékoli materiály, které by potvrzovaly otravu, ale nikdy je nedostala. Putin podle svých slov dokonce navrhl německé kancléřce Angele Merkelové a francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, aby mohli ruští specialisté přijet do Evropy a spolupracovat na vyšetřování.

Putin: Západ se neustále snaží Rusko rozbít na menší kousky. Vadí mu rakety na zápraží

Evropa

„Dejte nám důvody pro zahájení trestního řízení,“ vyzval Putin a dodal, že žádné takové důkazy nepřišly. „Nic. Nula. Jak to vysvětlit?“

Opoziční politik a bloger zkolaboval loni v srpnu na palubě letadla, kterým se vracel do Moskvy. Nejprve byl ošetřován v sibiřském Omsku, kde stroj nouzově přistál, později byl po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny v bezvědomí přepraven do Berlína. Němečtí lékaři našli v jeho těle stopy otravy, v říjnu potvrdila přítomnost látky v těle Navalného i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Moskva tvrdí, že ruské testy stopy jedu neodhalily.

Navalnyj si nyní odpykává trest odnětí svobody v délce zhruba 2,5 roku kvůli porušení podmínky staršího rozsudku, který se týkal obvinění ze zpronevěry. Podmínku hlásit se pravidelně úřadům nesplnil, protože v kómatu ležel v berlínské nemocnici. Evropský soud pro lidská práva považuje proces za nespravedlivý.

Že byl vězněn? Všude mají vězně

K tomu, že byl Navalnyj uvězněn, Putin řekl: „Ve všech zemích vždycky byli vězni“.

Podle něj neměl páchat zločiny pod rouškou politiky. „Rusko nelze porazit, jen rozvrátit zevnitř,“ prohlásil. To se podle něj stalo za první světové války, kdy propukla revoluce, a pak v 90. letech.

Putin se tak poprvé vyjádřil kriticky k Velké říjnové socialistické revoluci a jistý odstup k ní dal najevo i v další odpovědi, týkající se zajištění bezpečnosti Ruska.

Rusko bojuje s inflací a zkracováním délky života, přiznal Putin

Evropa

K zákonu omezujícímu působení organizací placených ze zahraničí, řekl: „Souhlasím s vámi, že na registru zahraničních agentů není nic dobrého. Tento zákon jsme nevymysleli my, ale stát, který se považuje za maják demokracie (USA).”  Podle něj je z 200 tisíc organizací registrovaných v Rusku pouze 74 označeno jako zahraniční agenti.

Reklama

Výběr článků

Načítám