Hlavní obsah

Putin je vážně nemocný, tvrdí The Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Žádné návštěvy, žádná veřejná vystoupení a také žádné cesty. Tak vypadá podle deníku The Independent nynější program ruského prezidenta Vladimira Putina. Důvodem je špatný zdravotní stav šéfa Kremlu, napsal list. Objevují se dokonce informace, že pokud bude opětovně zvolen do prezidentského úřadu, nezvládne další funkční období.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Problémy se zdravím byly patrné na Putinovi už minulý týden. „Měl velmi slabý hlas, kašlal a zadýchával se,“ líčí situaci list. Během své předvolební cesty na Sibiř měl Putin problémy s veřejnými projevy. Přeříkával se a byl nesoustředěný, popisuje Independent.

Spekulace o prezidentově zdraví a vážné chorobě razantně odmítl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Putin podle něj netrpí žádnou vážnou chorobou. „Pan prezident má svůj pracovní plán. Povinnostem se věnuje v Kremlu nebo v prezidentské rezidenci Novo Ogarevo,“ řekl Peskov. Podivně znějící hlas sváděl mluvčí na prezidentovo nachlazení.

Program na tento týden prezident zrušil v souvislosti s nedělní havárií stroje Saratovských aerolinií, při níž zemřelo 71 lidí, tvrdí Peskov.

Další funkční období nezvládne, zní prý z Kremlu

Není to poprvé, kdy se objevují spekulace o Putinově špatném zdravotním stavu. Na konci roku 2012 zrušil šéf Kremlu několik zahraničních cest a neobjevoval se na veřejnosti. Kreml pak tvrdil, že si Putin léčí staré "sportovní zranění". Tomuto vysvětlení tehdy věřil málokdo, připomíná list The Independent.

Putin není zdravotně natolik v pořádku, že zvládne v prezidentském úřadě další funkční období, píše The Independent s odvoláním na informace od zdrojů blízkých vedení Kremlu.

Putinovi bude letos pětašedesát a pečlivě dbá o svou pověst aktivního sportovce a příležitostného dobrodruha, který se nevyhýbá nebezpečným situacím a každoročně tráví část dovolené v mrazivé Sibiři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám