Hlavní obsah

Putin je Drtič šunky a Palič sýru. Rusové si utahují z likvidace západních potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Povinná likvidace západních potravin v Rusku podle tamních kritiků připomíná inkvizici a představuje zbytečné plýtvání zbožím i energií. Na sociálních sítích se vyrojilo množství příspěvků, které si z nařízení vlády utahují. Posměšky směřují i proti oblíbenému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Bez polských jablek, nizozemských rajčat, lotyšských šprotů, americké koly, australského hovězího a anglického čaje se naprosto obejdu, zvlášť když výsledkem bude nárůst ruského zemědělství a potravinářství,“ napsal na internetových stránkách listu Izvestija známý konzervativní komentátor Jegor Cholmogorov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ne všichni Rusové jeho nadšení pro vlastenecké nařízení prezidenta Vladimira Putina sdílejí. O Putinovi se na sociálních sítích mluví také jako o Drtiči šunky nebo Paliči sýru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko už zlikvidovalo sedm tun sýrů a 150 tun vepřových výrobků z evropské produkceVideo: Reuters

Některým kritikům akce proti západnímu zboží připomíná kampaň za soběstačnost z dob Sovětského svazu, která se nakonec projevila naprostým nedostatkem třeba jen základního artiklu v obchodech po celé zemi.

„Prezident se rozhodl ukázat, že je také západním lídrem, a uvalil na Rusko sankce,“ hlásá jeden z mnoha posměšných příspěvků na internetu. Další navrhuje přepracovat znak ruské celní služby, na němž figuruje sv. Jiří s kopím. Podle něj by Jiří ve znaku už neměl zabíjet draka, ale klobásu ze Západu.

Foto: Twitter

Svatý Jiří ve znaku ruské celní správy upraveném recesistou zabíjí uzeninu ze západu

Foto: Twitter

Parodie na obraz Ilji Repina Ivan Hrozný a jeho syn Ivan, běžně známý jako Ivan Hrozný zabíjí svého syna (zde: svého sýra).

Lidé se ironicky ptají, jestli teď  přijdou na řadu i luxusní západní auta, v nichž se prohánějí ruští zbohatlíci včetně vysokých úředníků a politiků.

Rusové však svůj nesouhlas berou také vážně. Internetovou petici proti likvidaci výrobků podepsalo už čtvrt miliónu lidí.

„Proč bychom měli ničit jídlo, kterým můžeme nakrmit veterány, penzisty, invalidy, rodiny s mnoha dětmi, oběti přírodních katastrof a jiné potřebné?“ napsala autorka petice Olga Saveljevová.

Foto: Twitter

Na zakázaných potravinách si podle jednoho z recesistů teď mohou pochutnat třeba kočky.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov k petiční akci řekl pouze to, že o ní Kreml ví. Současně se podivil, že ji v krátké době podepsalo tolik lidí. To je podle něj podezřelé.

Úřady připomínají, že bylo nutné zasáhnout, protože do roka od uvalení sankcí v reakci na embargo ze strany Západu narostl v Rusku černý trh se zakázaným zbožím desetinásobně. Potřebným jídlo rozdat prý nelze, protože představuje ohrožení spotřebitele. Navíc údajně jde o zanedbatelné množství.

„Nemyslím, že mluvíme o velkém množství. Domnívám se, že bude zničeno ne víc než několik set tun. Všichni chápou, co nás k tomu přivedlo,“ prohlásil šéf veterinární správy Sergej Dankvert.

Foto: Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance in Belgorod region/Handout, Reuters

Ničení sýru v Bělgorodu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám