Hlavní obsah

Putin chce, aby volby monitorovaly kamery

Moskva

Ruský premiér Vladimir Putin ve čtvrtek navrhl instalovat při březnových prezidentských volbách kamery, které budou nepřetržitě na internet přenášet dění ve všech volebních místnostech. To podle něj zajistí, že legitimita hlasování nebude moci být zpochybněna.

Článek

"Máme takových (volebních) okrsků na 90 000. Ať země vidí, co se děje u každé konkrétní urny. Opozice musí získat možnost kontrolovat to, co se děje ve volebních místnostech," prohlásil Putin v přímém televizním přenosu.

Premiér, jenž se v březnu bude ucházet o třetí prezidentský mandát, nyní čelí vlně protestů proti oznámenému dalšímu vítězství jeho strany Jednotné Rusko v nedávných parlamentních volbách.

Prezidentský kandidát v televizní "debatě" s veřejností reagoval na své kritiky nejen obhajobou vlastní politiky a připomínkou úspěchů, ale i sarkasmem a výstrahami před vnějšími úklady ohrožujícími nezávislost Ruska. Přislíbil, že jako prezident se soustředí na "posílení politického systému", aby byl s to odolávat všem "vnějším šokům" a pokusům o vměšování.

Měl radost, že při protestech vidí nové lidi

"Jestli je to výsledek Putinova režimu, tak je to dobře. Radoval jsem se, že vidím nové lidi," prohlásil premiér na adresu mladých demonstrantů. Bílé stuhy vyjadřující nespokojenost s režimem zesměšňoval jako "antikoncepční prostředek".

"Vůbec se neurážím," odpověděl na zveřejnění fotografie hlasovacího lístku s hanlivým nápisem na svou adresu; prý jej naopak pobavil. "Vyzýval jsem všechny občany, aby přišli hlasovat. Poslechli. Přišli. Za to je chválím," ironicky dodal na adresu ruské emigrace v Londýně, kde byla fotografie pořízena.

Putin také zopakoval, že demonstrace považuje za normální jev, pokud se tak děje v mezích zákona, stejně jako obviňování, že volební výsledky prý byly zfalšovány. Posláním opozice je přece komplikovat život státní moci, poznamenal.

Putinovo vystoupení trvalo přes čtyři a půl hodiny.

Reklama

Související články

Jednotné Čečensko - všichni volili Putina

Volebního výsledku, za který by se nemusela stydět ani Komunistická strana Sovětského svazu v dobách minulých, dosáhlo Jednotné Rusko v kavkazské Čečenské...

Gorbačov vyzval k opakování voleb v Rusku

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov v rozhovoru pro agenturu Interfax vyzval ruskou vládu, aby nechala opakovat parlamentní volby. Víkendové hlasování,...

Výběr článků

Načítám