Hlavní obsah

Putin by prodloužil prezidentské období v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin poprvé připustil, že by bylo možné v Rusku prodloužit prezidentské funkční období. Čtyři roky pro hlavu státu jsou podle něj krátká doba; funkční období by prodloužil na pět až sedm let. Putin to řekl na setkání s novináři ze zemí skupiny G8.

Článek

"Pro současné Rusko je pět, šest, sedm let (jako jedno funkční období pro prezidenta) přijatelné, ale počet funkčních období by stejně měl zůstat omezen," uvedl Putin. "Čtyři roky v Rusku - to je možná jen kopie americké praxe, která nebyla vyzkoušena tehdy, když se ústava přijímala," dodal.

Prezidentovi příští rok v březnu vyprší druhý mandát a nemůže tedy podle současné ruské ústavy znovu kandidovat. Putin se až dosud vyjadřoval v tom smyslu, že ústavu měnit nehodlá.

Putin před novináři zatím nechtěl mluvit o své budoucnosti po roce 2008. Připustil pouze, že určitě bude pracovat. "Kde a co, zatím nemohu říct," poznamenal prezident. Připomněl, že ještě nemá věk na to, aby odešel do penze. "A jen sedět doma, to by bylo jednoduše hloupé," dodal.

Reklama

Související články

Rusko má dva první místopředsedy vlády

Ruský prezident Vladimir Putin provedl ve čtvrtek několik změn ve vládě. Uvolnil z funkce čečenského prezidenta Alu Alchanova a jmenoval ho náměstkem ruského...

Výběr článků

Načítám