Hlavní obsah

Pustíme migranty do Británie, hrozí Francie v případě brexitu

Paříž

Jestliže se Britové v červnovém referendu vysloví pro odchod Spojeného království z Evropské unie, mohla by Francie zrušit britskou hraniční kontrolu v Calais a pustit tisíce běženců přes Lamanšský průliv do Británie. Hrozbu vyslovil francouzský ministr financí Emmanuel Macron v rozhovoru pro deník The Financial Times.

Foto: ČTK/AP

Migranti v Calais

Článek

Rozhodnou-li se Britové pro tzv. brexit, tedy odchod z EU, bude to podle Macrona znamenat také konec dohody o britských hraničních kontrolách na francouzské straně Lamanšského průlivu. Jenom v Calais se přitom nyní nachází okolo 4000 migrantů, kteří se chtějí dostat na britské ostrovy.

„V den, kdy se tato vazba rozpadne, nebudou už v Calais žádní migranti,“ prohlásil Macron a dodal, že stejně tak by mohli být vypoklonkováni londýnští bankéři, jimž Paříž rozvine „červený koberec“ a omezí jim přístup na jednotný unijní trh. A země, která opustí jednotný trh, pak nemá šanci získat přístup za stejných podmínek, protože „kolektivní energie (EU) by byla napřena na rozvázání dosavadních vztahů, a ne na jejich obnovování“.

Smlouva o britsko-francouzských hraničních kontrolách na území sousedského státu platí od roku 2003. Britové mají kontroly v Calais a Dunkirku, Francouzi zase v anglickém Doveru.

Varování francouzského ministra přišlo jen pár hodin před setkáním prezidenta Françoise Hollanda s britským premiérem Davidem Cameronem v Amiensu na severu Francie. Tématem jednání má být bezpečnost a migrace.

Cameron usiluje o to, aby Británie zůstala součástí EU, u níž vyjednal pár výjimek a ústupků pro svoji zemi. Cameron kromě jiného Brity varoval, že by bylo třeba složitě vyjednávat nové bilaterální bezpečnostní dohody, přičemž varoval, že v Anglii by pak mohly vyrůst uprchlické tábory. [celá zpráva]

Kritici včetně bývalého ministra obrany Liama Foxe to ale označili za laciný argument.

Pro vystoupení z EU se naopak vyslovil populární, i když občas výstřední starosta Londýna Boris Johnson. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Britské referendum se bude konat 23. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám