Hlavní obsah

Prokuratura chce pro Macronova exporadce za zmlácení demonstrantů podmínku a pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prokuratura ve čtvrtek navrhla pro Alexandra Benallu, bývalého bezpečnostního poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, osmnáctiměsíční podmíněný trest a pokutu ve výši 5000 eur (přes 127 000 korun) za napadení demonstrantů na prvomájové manifestaci v Paříži v roce 2018. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Alexandre Benalla, bývalý blízký spolupracovník francouzského prezidenta Emmanuela Macrona

Článek

Státní zástupce rovněž požaduje, aby byl obžalovaný také za podvodné používání diplomatických a služebních pasů a za neoprávněné nošení pistole v roce 2017.

Soud s Benallou začal 13. září v Paříži. Je mu kladeno za vinu, že v policejním převleku na demonstraci napadl dvojici lidí a demonstranty. Tyto skutečnosti vyšly najevo v červenci 2018 a vyvolaly politický skandál. Kaskáda odhalení činů tohoto muže v srdci bezpečnostního aparátu francouzského prezidenta vážně poznamenala první část pětiletého funkčního období Emmanuela Macrona, který čelil kritice, že svého poradce okamžitě neodvolal a neodsoudil jeho chování.

Macronova poradce obvinili kvůli zmlácení demonstranta

Zahraniční

Soudní proces s 30letým Benallou, který nyní působí v soukromém sektoru, má skončit v pátek. Francii za sedm měsíců čeká první kolo prezidentských voleb, v nichž by měl Macron usilovat o znovuzvolení.

Benalla již dříve přiznal, že "udělal chybu", ale odmítl, že by se choval protiprávně. Prý chtěl jen pomoci policistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám