Hlavní obsah

Chceme do roku 2030 snížit emise minimálně o 55 procent, řekla von der Leyenová

Novinky, Michal Sobotka, Bohumír Žídek, ven
Brusel
Aktualizováno

Evropská komise (EK) navrhuje navýšit cíl snižování emisí do roku 2030 na minimálně 55 procent. Ve svém projevu o stavu Evropské unie (EU) to uvedla předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Záznam: Projev předsedkyně EK von der LeyenovéVideo: europarl.europa.eu

 
Článek

„Plně si uvědomuji, že navýšení ze 40 na 55 procent se může zdát hodně, ale naše ekonomika a průmysl to zvládnout může. Cíl, který si stanovíme pro Evropu je ambiciózní a dosažitelný,” nechala se slyšet von der Leyenová.

„Do příštího léta budeme revidovat naše klimatické a energetické cíle, aby odpovídaly cíli 55 procent. Chceme reformovat systém zdanění energií. Naše současná spotřeba surovin, energie, vody, potravin a půdy není dlouhodobě udržitelná,” dodala předsedkyně.

Evropa kvůli pandemii koronaviru prožívá jeden z nejtěžších roků vůbec.  Přednesení zprávy a následná rozprava s europoslanci patří mezi důležité milníky každoročního fungování EU a nastíní hlavní témata pro příští období. Novinky nabídnou projev Leyenové v živém přenosu.

Von der Leyenová ve svém projevu hovořila také o výsledcích práce EK při zmírňování dopadů zdravotní a ekonomické krize v důsledku pandemie nemoci covid-19.

Druhá vlna pandemie: Unie hledá způsob, jak tentokrát předejít chaosu

Ekonomika

Zároveň také představila priority EK pro rok 2021, mimo jiné o své vizi v oblastech boji proti změně klimatu, vývoji situace v zemích mimo EU a hospodářského oživení. Právě poslední téma by po koronavirové krizi mělo být pro sedmadvacítku tím nejzásadnějším.

Oživení evropských ekonomik má pomoci program Nové generace (Next Generation), na který lídři unijních států alokovali 750 miliard eur (zhruba 19,9 bilionu korun). Očekává se, že i tento program bude stěžejní částí projevu a následné debaty europoslanců.

Volný pohyb osob a zboží. Nejdůležitější prvek evropské integrace narušil koronavirus

Ekonomika

Předsedové politických skupin následně zhodnotí práci Komise a vyjádří své názory na její priority pro rok 2021.

Zatímco pro von der Leyenovou se jedná o první debatu o stavu EU, celkově se jedná už o jubilejní desátou. Ta vůbec první se konala ve Štrasburku 7. září 2010 za účasti tehdejšího předsedy EK Josého Manuela Barrosa.

Reklama

Výběr článků

Načítám