Hlavní obsah

Příměří v rozdělené Libyi se odkládá, hlavní vůdci se v Moskvě nedohodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar, jehož jednotky označující se za Libyjskou národní armádu ovládají východ země, nepodepsal v Moskvě dohodu o příměří s premiérem mezinárodně uznávané libyjské vlády Faízem Sarrádžem. Uvedla to v úterý ruská agentura TASS s odkazem na ministerstvo zahraničí.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Chalífa Haftar brzy ráno opustil Moskvu

Článek

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. Haftarovy jednotky, které ovládají východ země, loni v dubnu zahájily tažení na Tripolis a tamní vládu. Při střetech mezi oběma vládami, které soupeří o moc, byly zabity a zraněny stovky civilistů.

Od půlnoci na neděli panuje v Libyi klid zbraní na návrh prezidentů Turecka a Ruska. Se zástupci obou zemí Sarrádž a Haftar jednali. Spolu se ale tváří v tvář nesetkali.

Haftar brzy ráno z Moskvy odjel. Požadoval záruku, že LNA bude moci vstoupit do Tripolisu a že bude sestavena vláda, která musí získat důvěru parlamentu sídlícího ve východolibyjském Tobrúku.

Dále chtěl mezinárodní dohled na příměří s vyloučením Turecka a stažení bojovníků, kteří do Libye přišli ze Sýrie a Turecka.

Libyjský premiér Sarrádž a Haftar mohou v Moskvě podepsat příměří

Svět

Sarrádž naproti tomu trval na tom, že se Haftarova armáda musí stáhnout na pozice, na nichž byla od loňského dubna, kdy LNA začala postupovat k Tripolisu. Sarrádž si rovněž dělá právo na funkci nejvyššího velitele libyjské armády.

Zatímco Turecko otevřeně podporuje mezinárodně uznávanou vládu a Sarrádžovým silám začali pomáhat turečtí vojenští odborníci, Rusko podle pozorovatelů patří mezi země, které vsadily na Haftara a jeho samozvanou LNA.

Polní maršál Haftar přistoupil v Libyi na příměří

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám