Hlavní obsah

Libyjský premiér Sarrádž a Haftar mohou v Moskvě podepsat příměří

Premiér libyjské mezinárodně uznávané vlády Faíz Sarrádž a jeho rival polní maršál Chalífa Haftar jsou v pondělí očekáváni v Moskvě, kde by mohli podepsat dohodu o příměří. Klid zbraní znepřátelené strany víceméně dodržují od půlnoci na neděli na návrh prezidentů Turecka a Ruska.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Vojáci armády polního maršála Chalífy Haftara.

Článek

Sarrádž v krátkém televizním vystoupení Libyjce vyzval tomu, aby „otočili list“ a „upustili od svárů, sevřeli řady k cestě ke stabilitě a míru“. Podle Mišrího podpis dohody povede k oživení politického procesu.

Zatímco se Sarrádžem se do Moskvy vydá Mišrí, Haftara doprovází Akil Sálih Ísá, předseda parlamentu, který působí na východě Libye. Podle libyjských zdrojů agentury RIA Novosti už je polní maršál v Moskvě.

Polní maršál Haftar přistoupil v Libyi na příměří

Svět

Lev Děngov, který vede ruskou kontaktní skupinu pro Libyi, uvedl, že Sarádž a Haftar mají v Moskvě dohodnout „podmínky budoucího urovnání v Libyi a mohou i podepsat detailní dohodu o příměří“.

Děngov nicméně neví, zda libyjský premiér a polní maršál akceptují možnost setkat se osobně. S jistotou budou podle něj jednat se zástupci Ruska a Turecka, zatímco představitelé Spojených arabských emirátů a Egypta budou v Moskvě přítomni jako pozorovatelé.

Polní maršál Haftar ovládl Syrtu

Svět

Do Moskvy by v pondělí měli také dorazit turečtí ministři zahraničí a obrany Mevlüt Çavuşoglu a Hulusi Akar.

Zatímco Turecko otevřeně podporuje mezinárodně uznanou vládu a Sarrádžovým silám tento týden začali pomáhat turečtí vojenští odborníci, Rusko podle pozorovatelů patří mezi ty země, které vsadily na Haftara.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. Haftarovy jednotky loni v dubnu zahájily tažení na Tripolis a tamní vládu. Při střetech mezi oběma vládami, které soupeří o moc, byly zabity a zraněny stovky civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám