Hlavní obsah

Při stavbě metra v Budapešti se rozkradlo 35 miliard, zjistil protikorupční úřad

Budapešť

Korupce a podvody provázející stavbu čtvrté linky budapešťského metra dosáhly částky 406 miliard forintů (35,6 miliardy korun). Ve čtvrtek to prohlásil János Lázár, šéf úřadu vlády premiéra Viktora Orbána. Vyšetřováním se řadu měsíců zabýval evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který doporučil žádat od Maďarska vrácení dotací z evropských fondů a uložení vysoké pokuty.

Foto: Profimedia.cz

Maďarská podzemka

Článek

Lázár už v polovině ledna informoval, že OLAF vyšetřování ukončil a navrhl uložit Maďarsku pokutu ve výši 76,6 miliardy forintů (6,7 miliardy korun). Dodal, že Evropská komise pokutu udělí kvůli "důvodnému podezření, že byla páchána závažná trestná činnost", včetně podvodů, zneužívání vlivu a kartelových aktivit.

Orbánův mluvčí podle agentury MTI upřesnil, že maďarské úřady budou muset prověřit kvůli možným nesrovnalostem téměř 60 obchodních smluv. Zahájeno podle něj už bylo vyšetřování proti zatím neidentifikovaným pachatelům v souvislosti s 53 kontrakty. Vláda také zastavila platby spojené s projektem metra v celkové výši 20 miliard forintů.

Internetový list Politico už koncem prosince napsal, že OLAF odhalil "závažné nepravosti - podvody a možnou korupci" při financování projektu budapešťského metra v částce 1,7 miliardy eur (46 miliard Kč). Doporučil přitom, aby Maďarsko do fondů Evropské unie vrátilo téměř 300 miliónů eur.

Evropský Úřad pro boj proti podvodům prověřuje také čerpání dotací na rekonstrukci Čapího hnízda ministra financí Andreje Babiše (ANO). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám