Hlavní obsah

Při důlním neštěstí na Sibiři zahynulo 52 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při neštěstí v dole v Kuzbassu v ruské Kemerovské oblasti na Sibiři zahynulo 52 lidí včetně šesti záchranářů, píše agentura RIA Novosti. Tragickou bilanci potvrdily záchranné složky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Důlní neštěstí v ruské Kemerovské oblasti na Sibiři si vyžádalo 52 obětí.

Článek

„Podle předběžných údajů nezůstal v dole nikdo živý. Zahynulo 52 lidí včetně báňských záchranářů,“ sdělil zdroj agentuře TASS.

Příčinou tragédie byla exploze metanu způsobená jiskrou, uvedl náměstek generálního prokurátora Dmitrij Demešin.

O evakuaci horníků z dolu Listvjažnaja kvůli požáru ministerstvo pro mimořádné situace informovalo ráno. V té době pod zemí pracovalo 285 lidí, z nichž 239 se podařilo evakuovat. Uvízlé horníky záchranáři lokalizovali, ale nemohli se k nim dostat a ani se jim s nimi nepodařilo navázat kontakt.

Vyšetřovatelé zadrželi 47letého ředitele dolu, jeho 59letého prvního zástupce a 36letého správce stavby.

„Bylo zjištěno, že zadržení porušili zásady bezpečnosti práce v rizikových zařízeních. V důsledku toho nastal plynodynamický jev,” píše se ve zprávě.

Kemerovská oblast leží v sibiřském těžebním a průmyslovém regionu Kuzbas, v němž důlní neštěstí nejsou neobvyklá. Hlavní příčinou těchto tragédií bývá především zastaralý technický stav zařízení na šachtách a často také nedodržování bezpečnostních předpisů.

K nejtragičtějším neštěstím v ruských dolech patří výbuch metanu v uhelném dole Raspadskaja v Kemerovské oblasti v květnu 2010, který si vyžádal na sedm desítek obětí a přes 100 zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám