Hlavní obsah

Premiér Villepin stane před vyšetřujícími soudci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský premiér Dominique de Villepin bude vyslýchán v souvislosti s aférou Clearstream kolem údajných černých kont předních politiků a manažerů. Stane se tak druhým předsedou vlády páté republiky (od roku 1958), který bude čelit dotazům vyšetřujících soudců.

Článek

Souhlas s vyslýcháním Villepina dala nyní jeho vláda a sám premiér již dříve vyjadřoval ochotu vypovídat. Termín ale zatím stanoven nebyl.

V aféře již byla vyslýchána Villepinova stranická kolegyně a ministryně obrany Michele Alliotová-Marieová. Ačkoli si ji vyšetřovatelé předvolali jako svědkyni, a ve stejném postavení bude vypovídat i Villepin, figurují oba politici jako důležití aktéři celého skandálu.

Sarkozy měl být kompromitován

Skandál Clearstream, který média začala přetřásat letos na jaře, má zjevně podtext boje o křeslo prezidenta republiky, jejž budou Francouzi volit v dubnu 2007. Vše začalo tím, že jistý anonym zaslal v roce 2004 justici počítačové listiny lucemburské finanční společnosti Clearstream, v níž se prý měly prát špinavé peníze.

Z dokumentů vyplývalo, že někteří čelní politici i představitelé hospodářské sféry mají tajná zahraniční konta, na která jim prý chodily provize za prodej francouzských vojenských lodí na Tchaj-wan. Na seznamu se objevilo i jméno ministra vnitra a šéfa vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) Nicolase Sarkozyho. Ten byl resp. dosud je vnitrostranickým rivalem Villepina a AlliotovéMarieové v boji o pozici oficiálního kandidáta UMP pro prezidentské volby.

Dokumenty se ale ukázaly jako zfalšované. Villepin, v té době ministr zahraničí, a AlliotováMarieová nechali záležitost ještě prověřit tajnými službami DGSE a DST, přičemž jejich šetření nepravost kompromitujících listin potvrdilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám