Hlavní obsah

Premiér Johnson vykládá nesmysly, tvrdí rebel Hammond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Premiér Boris Johnson mluví nesmysly, žádný postup v jednání s Evropskou unií ohledně brexitu není, prohlásil v rozhovoru pro BBC bývalý ministr financí Philip Hammond. Současně sdělil, že podpoří snahu opozice a rebelujících poslanců zablokovat brexit bez dohody. Není sám, z Konzervativní strany je rozhodnuto tento krok učinit už 14 poslanců, tvrdí web BuzzFeed News.

Foto: Neil Hall, Reuters

Philip Hammond

Článek

„Bude nás dost, abychom to protlačili,“ řekl Hammond BBC. Kroky vlády z posledního týdne podle něj řadu jeho kolegů „rozzuřily". Je podle něj „pokrytecké, když Downing Street vyhrožuje rebelujícím poslancům vyloučením ze strany a vyškrtnutím z kandidátek pro příští volby“.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský ministerský předseda Boris Johnson

Britští zákonodárci se v úterý odpoledne vracejí po letních prázdninách zpět do poslaneckých lavic a večer v parlamentu vypukne bitva mezi vládou a odpůrci Johnsonova plánu vyvést 31. října Británii z Evropské unie s dohodou, nebo bez ní.

Chtějí odklad brexitu

Koalice opozičních stran a konzervativních rebelů chce vyvolat mimořádnou debatu a jejím prostřednictvím získat kontrolu nad středečním programem Dolní sněmovny. Pak chce prosadit návrh zákona, který by ukládal vládě dohodnout tříměsíční odklad brexitu, pokud by do 19. října nebyly ratifikovány podmínky odchodu z EU, nebo pokud by sněmovna neschválila brexit bez dohody.

Očekává se, že předseda Dolní sněmovny John Bercow vyjde nespokojencům vstříc a hlasování o změně parlamentní agendy povolí.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Předseda britské sněmovny John Bercow

Výsledek očekávaného hlasování by mohl být velmi těsný. Konzervativci mají v dolní komoře se svými spojenci ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) většinu jediného křesla a média hovoří o zhruba 20 potenciálních vzbouřencích. Šéf labouristické strany Jeremy Corbyn ale rovněž nemůže počítat se stoprocentní podporou svých poslanců.

Navrhne předčasné volby

Johnson obviňuje své kritiky z oslabování britské pozice v brexitových jednáních se zbytkem EU. Jeho tým zároveň rebelům vyhrožuje tvrdými sankcemi v podobě vyloučení ze strany a vyškrtnutím z kandidátek pro příští volby.

V případě, že Johnson nynější bitvu s parlamentem prohraje, plánuje vláda podle zákulisních vyjádření z Downing Street okamžitě předložit návrh vyvolání předčasných voleb. Ty by se uskutečnily 14. října, tedy necelé tři týdny před platným termínem britského odchodu z Unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám