Hlavní obsah

Předseda britské opozice pozval Trumpa do londýnské mešity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský labouristický vůdce Jeremy Corbyn pozval amerického kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa ke společné návštěvě londýnské mešity. Trump loni v prosinci vyvolal pobouření, když v projevu vyzval k úplnému uzavření amerických hranic pro muslimy.

Foto: Toby Melville, Reuters

Předseda labouristů Jeremy Corbyn

Článek

Corbynovo pozvání přišlo den před jednáním britského parlamentu o petici za zákaz vstupu Donalda Trumpa, po matce polovičního Skota, do Spojeného království. Petici podepsalo více než půl miliónu lidí.

„Rozhodl jsem se pozvat Donalda Trumpa v rámci jeho návštěvy Británie, aby šel se mnou za mými voliči, protože má problém s Mexičany a má problém s muslimy,“ řekl Corbyn v neděli v Andrew Marr Show na BBC. „Jak víte, moje manželka je Mexičanka a mí voliči jsou velmi, velmi multikulturní, takže bych ho chtěl vzít do mešity a nechat ho mluvit s lidmi, kteří tam chodí.“

Miliardářský lídr v boji o kandidaturu na prezidenta USA za republikány volá po zákazu vstupu muslimům do USA po střelbě v kalifornském San Bernardinu ze začátku prosince, při níž muslimský manželský pár zavraždil 14 lidí. Podle FBI se manželé již delší dobu před útokem radikalizovali. Trump měl také několikrát ve svých projevech xenofobní poznámky na adresu Latinoameričanů.

Pokud bude zákaz, nebudou golfová hřiště

Trump pohrozil, že pokud mu Británie zakáže přicestovat, zruší investice do golfových hřišť ve Skotsku ve výši 700 miliónů liber (skoro 25 miliard korun). Se skotskou vládou se také dostal do křížku kvůli jejímu schválení projektu na mořskou větrnou elektrárnu, poblíž jednoho z Trumpových hřišť.

Trump označil bývalého skotského premiéra Aleca Salmonda za „ostudu Skotska“. Salmond, který je v současnosti zákonodárcem v britském parlamentu, v neděli pro BBC řekl, že nejspíše podpoří zákaz Trumpovi vstupit do země.

„Chce zakázat vstup všem muslimům do USA. Já chci zakázat vstup všem Donaldům Trumpům do Skotska,“ řekl Salmond.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám