Hlavní obsah

Nepustíte mě do země? Zapomeňte na mé miliardy, vzkázal Trump Britům

Washington/Londýn

Americký miliardář a kandidát na prezidenta Donald Trump pohrozil, že pokud mu bude kvůli výrokům o muslimech zakázán vstup do Spojeného království, jak žádají Britové v petici, ustoupí od plánované investice 700 miliónů liber (25,4 miliardy korun) do dvou golfových areálů ve Skotsku.

Foto: Nati Harnik, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Americký magnát se po teroristických útocích v San Bernardinu nechal slyšet, že by měly americké úřady dočasně odepřít vstup na území Spojených států všem muslimům bez rozdílu. [celá zpráva]

Dodal také, že v Londýně a na dalších místech v Británii jsou místa, kde se bojí o život i policisté.

Přes 578 tisíc podpisů

Petici rozezlených Britů následně podepsalo 578 tisíc lidí, což je pětinásobně víc než zákonem stanovená hranice pro povinné projednání dokumentu v Dolní sněmovně britského parlamentu. [celá zpráva]

Poslanci se peticí budou zabývat tento měsíc.

Nebezpečný precedens

Trumpova společnost – The Trump Organisation – se v této souvislosti nechala slyšet, že by případný zákaz vstupu amerického magnáta na britské území znamenal nebezpečný precedens.

„Westminsterský palác by se dopustil nebezpečného precedens, který by vyslal světu ohavný signál, že je Spojené království proti svobodě slova a nemá zájem přilákat do země investory,“ citovala televize Sky News z prohlášení The Trump Organisation.

Je to na ministryni vnitra

Pravomoc odepřít vstup do země má nicméně pouze ministryně vnitra Theresa Mayová, která se k věci zatím nevyjádřila. Premiér David Cameron se nechal slyšet, že Trumpovy výroky jsou sice hloupé, liché a rozdělují společnost, pro zákaz vstupu ale podle svých slov není.

Související téma

Foto: David Becker, Reuters

Donald Trump

Trumpův koncern má v úmyslu vybudovat golfový komplex za 200 miliónů liber (téměř 7,25 miliardy korun) ve správní oblasti South Ayrshire a další pak, tentokrát v hodnotě 500 miliónů liber (18,1 miliardy korun), poblíž města Aberdeen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám