Hlavní obsah

Předčasným odchodem z Afghánistánu hrozí celé NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nepodepíše-li afghánský prezident Hámid Karzáí bezpečnostní dohodu s USA, odejdou z jeho země nejen vojáci Spojených států, ale jednotky všech účastnických států Severoatlantické aliance. Po úterní pohrůžce amerického prezidenta Baracka Obamy Karzáímu to ve středu v Bruselu oznámil generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen. „Nulovou variantu“ ale podle něj NATO nepreferuje.

Foto: ČTK/AP

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

"Připravujeme se na všechny možnosti," řekl Rasmussen. Bez právních podkladů podle něj NATO nebude moci v zemi dál působit a bude ke konci roku 2014 muset stáhnout všechny své vojáky a vybavení. Podle generálního tajemníka aliance to není preferovaná varianta, ale mohlo by se to stát "nepříjemným důsledkem" nepodepsání příslušných dohod.

O tom, že úplné stažení svých vojsk zvažují USA, informoval americký tisk už před časem. [celá zpráva]

Prezident Obama to Karzáímu potvrdil v úterním telefonickém rozhovoru. Pentagon už začal připravovat plány v případě naplnění takového scénáře. [celá zpráva]

Karzáí otálí

Bezpečnostní dohoda předpokládá, že na území Afghánistánu zůstane i po ukončení bojových operací s koncem letošního roku několik desítek tisíc vojáků, kteří pomohou místním silám s výcvikem a udržením situace pod kontrolou.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Karzáí ji odmítá podepsat, ačkoliv ji schválila rada starších. Podle komentátorů tak prezident činí s ohledem na to, že by se před prezidentskými volbami, v nichž už nebude kandidovat, připravil o moc. První kolo volby se uskuteční v dubnu. Karzáí už nějakou dobu mimo jiné jedná s povstalci s Tálibánu bez účasti USA.

Reklama

Související články

Tálibán zajal psa americké armády Colonela

Tálibán přiznal, že se na konci prosince při bojích v Langhamu na východě Afghánistánu zmocnil psa americké armády slyšícího na jméno Colonel (Plukovník)....

Výběr článků

Načítám