Hlavní obsah

Deset tisíc, anebo nikdo. Pentagon má pro odchod z Afghánistánu dva scénáře

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ponechejte v Afghánistánu 10 000 příslušníků, anebo je všechny odvolejte, navrhlo velení americké armády prezidentu Baracku Obamovi varianty stahování po skončení mezinárodní mise se závěrem letošního roku. S odkazem na zdroje z vládní administrativy to uvedl deník The New York Times (NYT).

Foto: Ahmad Nadeem, Reuters

Američtí vojáci v Kandaháru

Článek

Pentagon několik měsíců probíral možnost ponechat v Afghánistánu 8 až 12 tisíc příslušníků, většinou amerických. Výsledný návrh je v tomto ohledu střední cestou.

Armádní návrh podpořilo ministerstvo zahraničních věcí i tajné služby, ale narazil u některých členů bezpečnostní rady států v čele s viceprezidentem Josephem Bidenem, podotkl NYT. Biden se ptal, proč se nemůže určit jakýkoliv počet nižší 10 000. Armádní velení argumentuje, že méně než 10 tisíc vojáků by nebylo schopno plnit úkoly.

V Afghánistánu v současnosti zůstává zhruba 37 500 amerických vojáků. Působí po boku mezinárodních sil včetně českých, jejichž počet je okolo 18 tisíc.

Obama chce vítat posledního

Mezinárodní mise ISAF má skončit po 13 letech s koncem letošního roku. Část amerického kontingentu by však měla podle dohody, kterou ale afghánský prezident Hámid Karzáí ještě nepodepsal, v zemi zůstat, a to až do roku 2024.

Podle deníku The Wall Street Journal ale usiluje prezident Obama o stažení posledního vojáka do ledna 2017. To Obamovi končí mandát.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánec v Kábulu myje svého koně.

Zástupci administrativy tuto zprávu odmítli komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám