Hlavní obsah

Pražský primátor Hřib je mezi nejvlivnějšími osobnostmi Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvlivnější osobností Evropy se letos podle bruselského webu Politico stala německá kancléřka Angela Merkelová. Mezi osmadvacítkou vybraných osobností vyčnívala mimo jiné aktivní snahou provést Evropskou unii koronavirovou krizí. V seznamu vlivných je i primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

Pražský primátor Hřib se umístil v tzv. kategorii snílků (Dreamers) za to, že se snaží z české metropole učinit "maják naděje pro liberály v regionu sklouzávajícím k pravicovému autoritářství".

Hřib na zařazení do žebříčku ihned reagoval slovy, že je potřeba podporovat Prahu, protože tím se podporuje otevřenost a svoboda ve střední Evropě.

V čele této skupiny je předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová za to, že v prvním roce ve funkci prezentovala ambiciózní návrhy na aktivnější společný přístup EU v řadě oblastí. Nenechala se odradit ani koronavirovou pandemií, kterou chce využít k posílení role Bruselu.

Na špici dalších kategorií jsou italský premiér Giuseppe Conte (kategorie aktivních hybatelů) a tvůrce ruské komunikační platformy Telegram Pavel Durov (kategorie narušitelé).

Vítězství Merkelové

Podle hodnocení serveru Politico „nic neodráží stav dnešní evropské politiky lépe než fakt, že její standartu nese politička mířící na odpočinek". Reaguje tak na avizovaný odchod Merkelové z politiky v příštím roce.

Foto: Kay Nietfeld, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Kancléřka podle webu stejně jako v minulých případech dokázala provést Evropu krizí, když myslela spíše na "stabilitu než na ambice". Poradila si jak s vytvořením krizového fondu EU, k jehož odblokování se snaží přesvědčit Maďarsko a Polsko, tak s konfrontačním přístupem lídrů typu Donalda Trumpa či Vladimira Putina, soudí Politico.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte

Ital Conte si podle redakce webu zasloužil první příčku v kategorii aktivních hybatelů dění (doers) tím, že se vyrovnává s řadou výzev, od covidu-19, který jeho zemi letos zasáhl jako první z EU, přes nesourodost italské vlády až po přesvědčování dalších unijních zemí o nezbytnosti vytvoření krizového fondu, jehož čtvrtinu má získat právě Itálie.

Třetí kategorii označovanou webem jako narušitelé (disruptors) ovládl Durov, jehož síť Telegram poskytuje platformu pro šíření jakýchkoli informací. Kromě například shromáždění běloruské opozice se pomocí Telegramu mohou smlouvat i lidé propagující násilí, zdůvodnil web svůj výběr. Mezi další lidi v této kategorii zařadil ruského prezidenta Vladimira Putina, novou vůdkyni italské krajní pravice Giorgiu Meloniovou či rakouského aktivistu bojujícího za bezpečnost internetu Maxe Schremse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám