Hlavní obsah

Požáry v Řecku zasáhly i do politiky

CNN, Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Požáry v Řecku, které si vyžádaly již 63 životů, se staly hlavním tématem kampaně před parlamentními volbami plánovanými na 16. září. Opoziční socialisté ze strany PASOK kritizují vládu, že je neschopná, protože se jí nedaří požáry zvládnout. Plameny zpustošily 70 procent západní části poloostrova Peloponés.

Článek

Od pondělí vypuklo v Řecku 56 nových požárů, z nichž nejrozsáhlejší hoří na Peloponésu a na ostrově Evia severně od Atén, sdělil mluvčí hasičů Nikos Diamandis. "V této chvíli nejsou životy obyvatel vesnic v ohrožení, ale směr větru je nepředvídatelný," uvedl mluvčí.

Civilní ochrana dodala, že stále hrozí vznik nových požárů, protože  okolo Atén panují vysoké teploty a vítr je stále silný.

Spory politiků

Předseda socialistické strany  PASOK George Papandreu označil vládu za "zcela nekompetentní". "Vláda nedokázala ochránit ani životy našich občanů," sdělil Papandreu. V ulicích Atén již protestovaly stovky lidí.

Opozice, která se pustila do vlády, vyjadřuje názor většiny Řeků, podle nichž vláda v boji s ohněm selhala. Požáry zasáhly i horu Kronos nad starodávnou Olympií. Lehce poškozeno bylo i jedno z archeologických nalezišť, kde požár poškodil stříšku.

Teprve v úterý ráno se podařilo dostat pod kontrolu největší požár na jihu poloostrova Peloponés. Nasazena také byla armáda, která střeží lesy, a z vrtulníků se porosty preventivně postřikují vodou.

Premiér Kostas Karamanlis kritiku ze strany opozice odmítl s tím, že prioritou je boj s ohněm a pomoc obětem požárů a ne získávání politických bodů. "Pokračujeme v rozhodujícím boji s ohněm," dodal premiér.

Volby naplánované na 16. září se podle něj uskuteční v termínu.

Zraněné není čas počítat

Na hašení ohromných požárů se podílí již 19 zemí, které do Řecka vyslaly vodní bombardéry, vrtulníky a hasiče. Na cestě je i pomoc z ČR.

V pondělí se podařilo evakuovat dvě desítky vesnic, přesto počet obětí stoupl na 63. Přesný počet zraněných není znám, v kritické situaci není čas je počítat. Stejně tak dosud nebyla uvedena přesná rozloha zničených porostů.

Vrtulník evakuuje obyvatele vesnice Frixa. Foto: REUTERS

Situaci zkomplikovalo slabší zemětřesení o síle 4,4 stupně Richterovy škály, které zasáhlo v úterý ráno okolí Atén, kde vyvolalo strach. Epicentrum leželo asi 47 kilometrů severně od metropole u ostrova Evia, který zdevastovaly požáry.

Tažení proti žhářům

Vláda přičítá požáry organizovaným skupinám žhářů. Vyšetřování se účastní protiteroristické jednotky a policejní oddělení zaměřená na boj proti organizovanému zločinu. Vláda slíbila odměnu miliónu eur tomu, kdo dopadne pachatele.

Sedm lidí bylo v zemi od července obviněno ze žhářství a 26 čelí méně významným obviněním spojovaným s požáry. Mezi nově obviněnými žháři je i muž, který údajně založil požár u města Areopolis, jenž si vyžádal šest obětí.

Odborníci jsou skeptičtí

Mnozí obyvatelé ale sdílejí pochyby odborníků, že by požáry byly dílem organizované skupiny žhářů, placené developerskými společnostmi. "Toto obvinění je to naprostý nesmysl," sdělil předseda Helénské federace nemovitostí Stratos Paradias.

"Když by nějaká společnost chtěla do svých rukou dostat kus země, zapálit ji, je ten nejhorší způsob, jak to udělat. Jakmile les shoří, podle naší ústavy je Lesní služba do tří měsíců povinna vydat dekret, jak bude tato půda znovu zalesněna."

Reklama

Související témata:

Související články

Při požárech v Řecku zahynulo už 44 lidí

Počet obětí dvou rozsáhlých lesních požárů, které na řeckém poloostrově Peloponés zuří od čtvrtečního večera, v sobotu výrazně vzrostl. Počet obětí dosáhl...

Výběr článků

Načítám