Hlavní obsah

Potyčky s policisty v Kyjevě pokračovaly celou noc

Kyjev
Aktualizováno

Potyčky mezi ukrajinskými policisty a protivládními demonstranty v centru Kyjeva pokračovaly i v noci na úterý. Nad ránem podle agentury ITAR-TASS téměř došlo k přímému střetu mezi těžkooděnci ze speciální jednotky Berkut a demonstranty, ale policisté se nakonec stáhli do výchozích pozic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční protesty v Kyjevě Video: Reuters

 
Článek

„Skupina příslušníků jednotky vyrazila k barikádě ze spálených autobusů, odkud demonstranti házeli na policejní kordón dýmovnice a petardy a zápalné lahve. Několik příslušníků Berkutu začalo rozebírat barikády a za nimi postupoval celý šik několika desítek policistů, ale po pár minutách se vrátili na předchozí stanoviště, vzdálené několik desítek metrů od barikády,” vylíčila agentura. Na kameny a zápalné lahve policisté odpovídají slzným plynem a ohlušujícími granáty.

Úřady podle ITAR-TASS už zatkly více než tři desítky demonstrantů, devět z nich začaly stíhat za „masové nepokoje”.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstranti v Kyjevě za improvizovanými štíty

Ještě v noci jeden z opozičních předáků Vitalij Kličko varoval, že Berkut se v úterý či ve středu pokusí demonstranty rozprášit. Sami aktivisté přirovnali počínání těžkooděnců k „pouhému tréninku”, jak uvedl list Ukrajinskaja pravda.

Policisté, kteří přehrazují přístupy k sídlu vlády a parlamentu, čelí momentálně asi tisícovce demonstrantů. Ale podle agentury Interfax jde většinou pouze o přihlížející diváky.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstranti v Kyjevě pálí pneumatiky.

Opoziční předáci vybízejí prezidenta Viktora Janukovyče k přímému dialogu o východisku z politické krize, za které považují předčasné volby. Janukovyč a jeho lidé naopak vyzývají k ukončení nepokojů. „Se státem nelze jednat jazykem ultimát, kamenů a Molotovových koktejlů,” vzkázal generální prokurátor Viktor Pšonka.

Eskalace násilí

Protesty v Kyjevě vypukly před dvěma měsíci poté, co prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a následně se sblížil s Moskvou.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstranti na místě protestů v Kyjevě za improvizovaným štítem

Minulý týden zesílily kvůli přijatým tvrdším zákonům proti demonstrantům. Devět nových zákonů, které v ukrajinském parlamentu ve čtvrtek prosadila provládní většina, bylo vydáno v úterý a platí od středy. Odpor opozice budí zejména zákon zpřísňující tresty za účast v masových akcích či normy usnadňující zbavování imunity poslanců i trestní stíhání v nepřítomnosti.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstrant v Kyjevě na vracích vozidel

V neděli se situace vyhrotila poté, co protesty proti schválení nových zákonů, hrozících přísnějšími tresty demonstrantům, přerostly v potyčky radikálů s policií. Útočníci zničili čtyři policejní autobusy a dvě další policejní vozidla. [celá zpráva]

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti v kyjevě u vyhořelého auta

Střety si vyžádaly desítky raněných na obou stranách. Ze 42 hospitalizovaných zraněných má většina poraněné oči zasažené slzným plynem. Ředitel zdravotního odboru Vitalij Morozov se nicméně zdržel vyjádření k tvrzením, že policie používá gumové projektily.[celá zpráva]

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstranti v Kyjevě odvádějí zraněného kamaráda.

Úřady odhadují škody na statisíce dolarů a opozice podle nich vyzbrojuje „oddíly sebeobrany”, aby byly s to čelit těžkooděncům z pořádkových jednotek Berkut. „(...) opoziční poslanci vyzbrojují 'jednotky sebeobrany'. Z jejich iniciativy agresivním lidem rozdávají dvoumetrové dřevěné hole s okovanými konci,” tvrdí ministerstvo vnitra, podle kterého tyto „nebezpečné zbraně” mají zraňovat strážce pořádku.

Opoziční poslanci, kteří jsou sami chráněni imunitou, „fakticky navádějí lidi ke spáchání zločinů”. Ministerstvo současně vyzvalo občany „ukončit odpor, nedopouštět se trestných činů a respektovat veřejný pořádek”.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstrace u vyhořelého autobusu v Kyjevě

Kličko ve snaze zabránit „možné občanské válce” ještě v neděli pozdě večer navštívil Janukovyče, který mu prý slíbil jednání.[celá zpráva]

Prezident v úterý vytvořil zvláštní komisi, která má politickou krizi řešit. Opozice s ní ale odmítla jednat, protože jejím předsedou je totiž šéf Bezpečnostní rady Andrij Kljujev a členy ministryně spravedlnosti Olena Lukašová a prezidentův poradce Andrij Portnov. Kljujev je podle odpůrců vlády odpovědný za násilný postup policie proti demonstrantům.

Reklama

Výběr článků

Načítám