Hlavní obsah

V mraze nás vysvlékli a bili, pak do nás stříleli, popsali ukrajinští demonstranti

– Kyjev • Aktualizováno

Na brutalitu zasahujících policistů si stěžují demonstranti v Kyjevě. Dva z nich vypověděli, že je policisté nechali v mraze vysvléct a následně je bili a stříleli do nich gumovými projektily, když se snažili utéct.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění ukrajinští demonstranti Video: Reuters

 
Článek

„Honili nás po venku, pak nás bili, zase honili a stříleli. Bili nás pěstmi a kopali do nás. A pak, když jsme se snažili utéct, začali střílet,“ popsal stavební dělník Dmitrij.

Druhý demonstrant, jehož jméno agentura Reuters neuvedla, dodal: „Přišla zásahová jednotka, vysvlékla nás a honila po venku. Pak nás začali bít, je to strašlivé. Nikdy bych si něco takového nepomyslel.“

Ukrajinskou společnost dělí postoje k Západu a Rusku. Polarizaci obnažilo nedávné odmítnutí přistoupení k Evropské unii prezidentem Viktorem Janukovyčem. To přivedlo do ulic statisíce lidí s prozápadními postoji, proti nimž vláda tvrdě vyrukovala.

Ukrajinské úřady sdělily, že zranění utrpělo na dvě stě lidí. Podle kyjevské zdravotnické správy vyhledalo lékařskou pomoc 103 účastníků protestů, z nichž 42 bylo hospitalizováno. Ministerstvo vnitra uvedlo, že ošetření potřebovalo okolo stovky policistů a 61 zůstalo v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Kyjevě se během noci zvrtla v násilnostiVideo: Reuters

Kyjevu už kvůli pokračujícím raziím vůči demonstrantům pohrozily sankcemi USA. Janukovyč ale podle opozice dal v neděli najevo vůli jednat. [celá zpráva]

V pondělí jmenoval komisi pro řešení krize, opozice ale s jejím složením nesouhlasí a předkládá ultimativní požadavky. Jeden z jejích předáků Vitalij Kličko vyzval všechny Ukrajince, aby přijeli do Kyjeva bránit budoucnost země. Sám se pokusil násilí zastavit, ale radikální demonstranti ho napadli. "Máme dost čekání, musíme změny prosadit sami. Musíme změnit své vůdce," citovala agentura jednoho z mladých účastníků protestů.

Protestujícím vyjádřila podporu vězněná expremiérka Julije Tymošenková.

V pondělí v centru Kyjeva pokračují šarvátky maskovaných útočníků s policií, která nasadila vodní děla a použila i gumové projektily.

Reklama

Výběr článků

Načítám